Bucureștiul a scăpat de o zi cu trafic paralizat, asta după ce greva anunțată pentru ziua de miercuri, de la metrou, a fost suspendată. În aceste condiții, câștigul este al bucureștenilor care nu vor fi nevoiți să circule cu alte mijloace de transport în comun. În schimb, pierderea suspendării grevei este, de fapt, a statului. Care este explicația?
Consiliul General al Uniunii Sindicatului Liber din Metrou a respins, luni, ultima ofertă de creştere salarială înaintată de conducerea Metrorex. Deși sindicaliștii anunțaseră că vor declanșa grevă generală, pe termen nelimitat, începând de miercuri, după ce Tribunalul București a catalogat drept nelegală greva de avertisment de săptămâna trecută, reprezentanții Metrorex au anunțat că suspendă, pentru moment greva generală.
Statul câștigă de pe urma unei posibile greve la metrou
La metrou ajung, zilnic, o medie de 700.000 de mii de oameni. Astfel, metroul încasează circa 1,5 milioane de lei pe zi, la un calcul sumar (nu luăm în discuţie abonamentele), din care însă jumătate vine direct de la stat, susţine liderul Unităţii Sindicatului Liber Metrou.
Bani pe care statul îi păstrează în conturi în cazul unei greve, de unde şi inflexibilitatea reprezentanţilor ministerului în negocierile cu sindicaliştii Metrorex, arată liderul USLM. Potrivit acestui raţionament, statul câştigă câte 1,2 5 lei de pe urma fiecărui călător pus în imposibilitatea de a mai merge cu metroul în cazul unei greve de o zi. O grevă generală de trei zile ar aduce statului câştiguri financiare nete de 2.625.000 lei.
Majorarea salariilor cu 42%, cer sindicaliștii Metrorex
Sindicaliştii cer majorarea salariilor cu 42%, în timp ce ultima ofertă a conducerii Metrorex a fost de 18%. Angajaţii metroului o consideră inacceptabilă, motiv pentru care vor intra în grevă
„Este foarte importantă greva propriu-zisă, greva generală care, într-adevăr, înseamnă a periclita circulaţia în Bucureşti pentru cei circa 700.000 de călători pe care îi transportăm zilnic. (...) Suntem dispuşi să negociem în continuare, să găsim o soluţie. Este foarte important să fie evitată greva generală. Greva de avertisment nu este atât de dureroasă, este destul de importantă cealaltă”, a declarat Rădoi, liderul Unităţii Sindicatului Liber Metrou (USLM).