Febra tifoidă este una dintre cele mai boli de care a suferit omenirea. Alături de ciumă, holeră, malarie, lepră, dar și altele, febra tifoidă a decimat populații. Ce simptome are febra tifoidă, cum se transmite.
Febra tifoidă este una dintre cele mai vechi boli ale omenirii, descoperită încă din Antichitate. Această boală a fost descrisă de celebrul medic din antichitate, Hipocrate, în urmă cu aproximativ 2.400 de ani. Numele bolii vine de la cuvântul grecesc typhos, care înseamnă "ceaţă" sau "nor", şi se referă la faptul că bolnavii prezintă o stare confuzională. Se pare că febra tifoidă a fost boala care în anul 325 î.Hr. la ucis pe Alexandru cel Mare.
Febra tifoidă este descrisă și de istoricii Antichității. Despre ea, Istoricul Thucydides a spus atunci când, Între 430 şi 426 î.Hr, Atena a căzut la boală:
Cazul suspectului de febră tifoidă a creat rumoare. Bărbatul s-a întors în România după doi ani în construcții în Guineea a fost internat de urgență a Spitalul Victor Babeș pentru investigații amănunțite. Se cade, așadar, să aflăm mai multe despre această boală, ce simptome are și cum se transmite.
Ce este febra tifoidă
Febră tifoidă este o afecțiune acută ce apare în urmă contactării bacteriilor Salmonella typhi sau Salmonella paratyphi, cea din urmă provocând formă severă a bolii.
Agentul patogen se regăseste în apa contaminată sau în hrană și se transmite prin consumul lichidelor și a alimentelor contaminate, că apoi să se răspandească de la bolnavi către persoanele sănătoase.
Febră tifoidă este caracteristică anumitor zone ale lumii, precum Mexicul, America de Sud, India, Pakistan sau Egipt, epidemia fiind alimentată de condițiile insalubre de viată și nerespectarea normelor elementare de igiena. La nivel internațional, febră tifoidă afectează peste 21 de milioane de oameni anual, iar circa 200.000 dintre aceștia mor din cauza infecției.
Simptomele febrei tifoide
Perioadă de incubație a bacteriei ce produce febră tifoidă este, de regulă, între 1 și 2 săptămâni, iar durată bolii este de 3-4 săptămâni. Simptomele principale tipice infecției sunt
-lipsă apetitului alimentar
-durerile de cap
-dureri generalizate
-febră de peste 40 de grade Celsius
-stare de letargie
-diaree
Congestia pieptului apare în cazul multor bolnavi, precum si durerile abdominale si disconfortul stomacal. Febră este constanța în cazul bolii, îmbunătățirile constatându-se abia în cea de-a treia sau a patra săptămâna de tratament, în cazul lipsei complicațiilor.
Cum acționează febra tifoidă
În urmă ingestiei alimentelor sau a lichidelor contaminate cu bacteria care provoacă febră tifoidă, Salmonella invadează intestinul subțire și afectează temporar fluxul sanguin. Apoi, bacteria este purtată de către celulele albe ale sângelui către ficat, splina și măduva osoasă, unde se multiplică și pătrunde din nou în componența sângelui. În acest punct, apăr stările febrile și primele simptome ale infecției.
Bacteria invadează apoi vezică biliara, întregul sistem biliar și țesutul limfatic al bilei, găsind un mediu propice pentru multiplicare. De aici, trece în tractul intestinal și ajunge în materiile fecale. O mostră a scaunelor pacientului poate fi definitorie pentru depistarea prezenței bacteriei Salmonella în corp. Dacă rezultatele coproculturii rămân neclare, se efectuează țeste de sânge pentru confirmarea diagnosticului.
Prevenție
Prevenirea febrei tifoide este posibilă prin vaccinare, recomandată în special persoanelor care călătoresc sau locuiesc în regiuni cu risc crescut de îmbolnăvire. Vaccinul își va face efectul dacă este administrat cu 1-2 săptămâni înainte de călătorie.
Alte măsuri esențiale de evitare a îmbolnăvirii sunt:
- Evitarea alimentelor și a băuturilor de proveniența nesigură.
- Respectarea normelor de igiena corporală și curățare a hranei înainte de consum.
- Consumul apei îmbuteliate sau fierberea apei de la robinet timp de 1 minut înainte de a fi băuta (apa carbonatata este mai sigură decât cea plată).
- Comandarea de băuturi la restaurant care să nu conțină gheață, întrucât nu puteți cunoaște proveniența apei din care ea este preparată.
- Evitarea consumului de înghețată din suc de fructe sau a băuturilor cu gheață aromatizata, câtă vreme apa cu care au fost preparate ar fi putut fi contaminată.
- Gătirea alimentelor de origine animală la temperaturi înalte, prin fierbere sau coacere.
- Spălarea corespunzătoare a legumelor și fructelor înainte de consum.
- Evitarea consumului cojii fructelor și legumelor proaspete.
- Refuzul cumpărării hranei și a băuturilor de la vânzători ambulanți, care ar putea să prepare și să depoziteze marfă în condiții insalubre. În acest fel, se evită și alte tipuri de îmbolnăviri, precum toxiinfecția alimentară, hepatită A, holeră, dizenterie etc.
Cum ne-ar putea amenința
Aproximativ 3%-5% din oameni devin purtători ai bacteriei, după ce traversează fază acută a febrei tifoide. Alții experimentează simptome ușoare ale bolii, lăsând-o nediagnosticată și rămânând contagioși pe termen lung, fiind sursă îmbolnăvirii celor din jur ani la rândul. De aceea, pentru a preveni declanșarea unei epidemii, toți cei care prezintă risc și simptome de îmbolnăvire necesită investigațiile și tratamenetele de rigoare.