Federaţia Solidaritatea Sanitară afirmă, joi, că, dacă nu se testează personalul medical pentru infectarea cu coronavirus, în curând nu va mai avea cine să trateze pacienţii.
Sindicaliştii solicită testarea de urgenţă a personalului care a intrat în contact cu cazuri confirmate de coronavirus, dar şi testarea întregului personal medical.
”Deşi preşedintele României a solicitat public autorităţilor să testeze cu prioritate salariaţii din Sănătate, în condiţiile în care absenţa testării a generat tragedia de la Spitalul Judeţean Suceava, contaminând de-a valma salariaţi şi pacienţi; în contextul în care spitalele publice se închid unul după altul din cauza contaminării în masă a salariaţilor, ce nu poate fi întreruptă în absenţa testării; în timp ce ministrul Sănătăţii anunţă testarea în masă a tuturor locuitorilor din Bucureşti, iar secretarii de stat din acelaşi Minister vorbesc de testarea în masă în toate aglomerările urbane; autorităţile statului menţin în continuare procedurile care au generat acest dezastru, refuzând testarea salariaţilor care au intrat în contact cu pacienţi şi/sau persoane confirmate ca fiind infectate COVID 19”, a transmis, joi, Federaţia Solidaritatea Sanitară, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sindicaliştilor, pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică pot fi găsite Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) şi Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare si externare, care prevăd în mod expres că:
- Testarea COVID 19 se face doar la personalul medico-sanitar simptomatic
- Nu se face testarea personalului medico-sanitar contact asimptomatic al unui caz confirmat.
Sindicaliştii cer:
- Testarea de urgenţă a tuturor salariaţilor din sănătate care: au intrat în contact cu persoane confirmate ca fiind infectate COVID 19, simptomatici şi asimptomatici; au intrat în contact cu persoane suspicionate COVID 19 sau care sunt contacţi ale unor persoane infectate.
- Testarea tuturor salariaţilor din sănătate.
”Această situaţie ne întăreşte suspiciunea existenţei unei intenţii ascunse a guvernanţilor de a practica imunizarea forţată a salariaţilor din Sănătate, prin încălcarea dreptului acestora la protecţia sănătăţii şi a securităţii în muncă. Federaţia Solidaritatea Sanitară respinge categoric o astfel de procedură, ea încălcând în mod grav drepturile fundamentale ale salariaţilor şi ale membrilor familiilor acestora”, au mai transmis sindicaliştii.
Aceştia susţin că, în forma iniţială a Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), era prevăzută testarea tuturor salariaţilor contacţi, simptomatici şi asimptomatici.
Doi ani de pandemie de coronavirus în România! Rafila: "În două-trei săptămâni, am putea avea cel puţin 1.000 de ca... Ministerul Apărării a cumpărat, din Olanda, un spital modular de izolare şi tratament, care va fi amplasat la Constanţa...