In aceasta perioada cu radiatii UV periculoase este recomandat tuturor persoanelor sa limiteze expunerea la soare, sa poarte palarii, ochelari de soare si imbracaminte adecvata si sa utilizeze creme sau lotiuni cu factor mare de protectie solara. Aceste produse trebuie aplicate zilnic pe zonele expuse la soare, mai ales in cazul copiilor, indiferent ca mergem pe strada sau ne aflam la plaja.
Potrivit dermatologului, pentru copii sunt indicate cremele fotoprotectoare cu factor de protectie 50 sau chiar ecran total. Pentru copiii sub 2 ani exista in farmacii creme dermato-cosmetice adaptate varstei lor. Totodata, dr Viviana Iordache ne recomanda sa evitam complet expunerea la soare intre orele 11:00 si 16:00, cand indicele razelor ultraviolete atinge valorile maxime.
Persoanele care se expun la soare in orele de varf fara a se proteja cu o crema fotoprotectoare risca, pe termen scurt, arsuri solare sau reactii fotoalergice. Dar pe termen lung consecintele pot fi mult mai severe. Din cauza expunerii excesive si neprotejate la soare pe parcursul mai multor ani pot sa apara fenomene de imbatranire a pielii sau, mai grav, melanomul malign, cea mai agresiva forma de cancer de piele.
Numarul pacientilor diagnosticati cu melanom malign este in crestere si in tara noastra, avertizeaza medicul primar dermatolog Viviana Iordache. Potrivit medicului, cea mai frecventa cauza a melanomului o reprezinta arsurile solare suferite in copilarie. Pielea nu uita nici o raza de soare, expunerile la radiatii solare se cumuleaza pe parcursul vietii, iar in cazul persoanelor cu pielea deschisa, cu multe alunite si cu predispozitie genetica arsurile solare cumulate se pot solda cu aparitia cancerului de piele.
Citeste si Jurnalul!
Foto: Intactimages