Domnul Tudora, din comuna argeseana Calinesti, are mai bine de cinci sute de curcani gigant de care are grija asa cum a invatat de la bunici. Cui ii bate in poarta, vinde carnea cu 20 lei kilogramul. Asteapta sa primeasca certificarea ecologica, dupa care totul va merge la export. Explicatia este simpla: la noi, cumparatorii sunt putini.
De exemplu, un litru de lapte de consum se vinde in magazin cu 4,3 litrul. Iar laptele ecologic este de doua ori mai scump. Statisticile arata ca un roman cheltuie lunar 1,5 euro pentru mancarea bio. In timp ce un neamt aloca peste 100 de euro.
Asa se face ca 80% din productia bio romaneasca merge peste granita. Doar anul trecut am vandut strainilor produse ecologice de 200 de milioane de euro.
"Solul, terenul agricol romanesc. Nu exista altul mai bun in Europa. Fata de tot ceea ce inseamna teren agricol din Europa Occidentala, are o mare calitate pentru agricultura ecologica: este curat", spune presedintele Bio-Romania, Marian Cioceanu.
Vindem cel mai mult in Germania, dar si in Italia, Austria si Olanda. Iar in ultimi ani, numarul operatorilor de agricultura ecologica a explodat. Daca in 2010 erau 3.150 de fermieri certificati bio, astazi sunt peste 26.000. Iar Romania a fost desemnata Tara Anului la cel mai mare targ de produse ecologice din Europa.
"Dincolo de faima care va fi adusa produselor romanesti produselor bio cred ca reprezinta o buna oportunitate pentru cei care vor fi prezenti sa incheie contracte, sa faca schimburi de experienta cu alte state si cu alti producatori din alte state membre", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Expozitia va avea loc in Germania, in luna februarie. Ministerul Agriculturii va asigura totul pentru operatorii de agricultura ecologica care participa la targ: transport, taxe de inchiriere si amenajare a standurilor.