Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

30 de măști oferite gratis pentru fiecare cetățean român. În ce condiții ar putea fi acordate de Ministerul Sănătății

Fiecare cetățean român ar urma să primească 30 de măști de protecție, oferite în mod gratuit, de Ministerul Sănătății, prevede proiectul de lege votat recent în Senat. „Prin prezenta lege se acordă gratuit un set de 30 măşti de protecţie pentru fiecare cetăţean român aflat pe teritoriul României", se arată în document. Totuși, pentru a fi pus în practică, proiectul trebuie să treacă de Camera Deputaților.

30 de măști oferite gratis pentru fiecare cetățean român. Proiect de lege

pixabay.com

Senatul a adoptat, marţi, în calitate de primă Cameră sesizată, o propunere legislativă care prevede acordarea de măşti de protecţie, gratuit, de către Ministerul Sănătăţii, fiecărui cetăţean român, pentru a se proteja de noul coronavirus. Totuși, pentru a deveni realitate, proiectul trebuie să treacă de votul deputaților.

Citește și: O țară renunță temporar la măști! Care este motivul. Ministrul Sănătății: „Și acest lucru poate fi periculos”

Senatul a votat proiectul prin care românii ar urma să primească 30 de măști gratis

Raportul Comisiei de sănătate a Senatului, de admitere fără amendamente, a fost însuşit de plen, senatorii exprimând telefonic 89 voturi ‘pentru’ şi 43 de abţineri, potrivit Agerpres.

„Prin prezenta lege se acordă gratuit un set de 30 măşti de protecţie pentru fiecare cetăţean român aflat pe teritoriul României. În vederea asigurării de protecţie cetăţenilor de pe teritoriul României în actualul context epidemiologic determinat de răspândirea noului coronavirus, Ministerul Sănătăţii, prin Unifarm SA, dispune achiziţionarea de măşti de protecţie, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni şi din import. Fondurile pentru acordarea măştilor se asigură de la bugetul de stat şi din fondurile proprii ale companiei Unifarm SA”, se arată în proiectul depus la Senat pe 27 aprilie.

Distribuția măștilor, prin intermediul autorităților locale

Potrivit acestuia, distribuţia măştilor se realizează de compania Unifarm SA, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, către autorităţile publice locale.

Citește și: Program de lucru redus la 4 zile pe săptămână! Cine va beneficia de această schimbare! „Este o strategie pentru reconstruirea economiei"

„Autorităţile publice locale se vor asigura de distribuirea către fiecare cetăţean a setului de 30 măşti de protecţie în mod gratuit”, mai arată iniţiativa legislativă.

Mulți români nu-și permit să-și cumpere măști de protecție

În expunerea de motive se subliniază faptul că în prezent, din cauza pierderii temporare sau definitive a locurilor de muncă şi totodată din cauza preţurilor oscilante pentru măştile de protecţie, foarte mulţi cetăţeni se află în imposibilitatea de a suporta cheltuielile aferente achiziţionării acestor măşti.

Citește și:

COVID-19 poate fi transmis prin înțepătura unui țânțar? Adrian Streinu-Cercel, noi lămuriri despre coronavirus: ”Exclus așa ceva!”

„De asemenea, se constată că în prezent necesarul de măşti de protecţie nu este acoperit de farmacii sau comercianţi, iar în unele cazuri specula face ca aceste produse să fie complet inaccesibile”, se mai arată în expunerea de motive.

Liderul grupului PSD, Radu Preda, şi-a exprimat speranţa ca şi Camera Deputaţilor să adopte, cât mai repede, această propunere legislativă.

Recomandari