Antena Căutare

O femeie a cheltuit 35.000 de euro ca să devină mamă: ”Cel mai greu era să stai lângă mămici cu copii!” Tânăra a trecut prin nouă fertilizări in vitro 

Unul din cinci cupluri suferă de infertilitate, în România. Cu toate că scăderea demografică este o problemă gravă în țara noastră, autoritățile îi ajută prea puţin pe cei care nu pot face copii. Prin programul național se decontează două mii de euro pentru fertilizarea in vitro, iar procedura costă dublu. Așa că mulți se împrumută la bancă ca să își împlinească visul de a deveni părinți.

”Cel mai greu este să stai lângă mămici cu copii. Asta e cel mai greu. Să îi vezi pe copiii ăia cum se joacă, să le vezi expresiile feţelor, cum vin copiii şi le spun "te iubesc”, a mai mărturisit o femeie care a fost diagnosticată cu infertilitate.

E drama prin care a trecut Mariana Stan ani de zile. Acum e mamă, dar visul i s-a împlinit greu. În 2008, medicul i-a dat o veste-şoc: suferă de infertilitate. Au urmat nouă fertilizări in vitro.

”Aceste 9 fertilizări ne-au costat cam 35.000 de euro, cam cât o garsonieră 43,23 MUSCĂ 43,43 Am făcut pentru aceste FIV-uri, 3 credite bancare, unul în franci.”, a povestit tânăra.

Nu regretă nimic. În 2017, viaţa i-a oferit cel mai frumos cadou: un băieţel pe care l-a botezat Andreas Efrem.

Alarmant! Infertilitatea masculină, la cel mai înalt nivel în Europa Centrală și de Est!

Prin această situaţie trec sau au trecut unul din cinci cupluri din România. Din 2011, ministerul Sănătăţii sprijină aceste familii.

Prin programul naţional, statul finanţează o singură fertilizare in vitro pentru un cuplu şi decontează aproximativ 2.000 de euro. Procedura costă însă între 3 şi 5000 de euro şi e nevoie în medie de trei încercări pentru o reuşită. Medicii au încearcat de nenumărate ori să convingă autorităţile să aloce mai mulţi bani pentru pentru program, să deconteze mai multe proceduri şi să schimbe criteriile care le permit cuplurilor să îşi depună dosarul şi să primească finanţare. În alte ţări din Europa, statul finanţează câte două sau trei proceduri pentru un cuplu.

”Subprogramul naţional de fertilizare e rămas în urmă ca şi criterii, ca şi finanţare din multe puncte de vedere.”, a spus Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România.

Ce investigatii trebuie sa faci in caz de infertilitate?

”Sunt anumite legi care ţin de reproducerea asistată care sunt blocate în Parlament. Legat de mama purtătoare a cărei statut legislativ nu este încă stabilit. Trebuie să ţinem pasul cu toate aceste noutăţi tehnice, noutăţi medicale”, a declarat Radu Zamfir, director executiv al Agenției Naționale de Transplant.

Autorităţile promit că vor finanţa integral fertilizările in vitro. Şi vor să deconteze mai multe proceduri pentru un cuplu.

”Avem o problemă reală de infertilitate a cuplurilor şi trebuie să ieşim din această situaţie 13,34 MUSCĂ 15,02 Bugetul sănătăţii poate susţine, este o prioritate de grad zero a acestui Guvern să stopeze şi să frâneze declinul demografic.”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătății.

Pentru asta ar fi nevoie să se facă 30 de mii de fertilizări in vitro pe an, cred medicii, si nu 10 mii ca acum.


Hunedoara: Focar de pestă porcină pe un fond de vânătoare din localitate Vulcan, unde au murit patru mistreţi... Doi câini, împuşcaţi chiar în curtea stăpânului lor. Proprietarul animalelor, revoltat: ”A oprit mașina și a tras!”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x