- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fostele clădiri ale centralelor termice, din orasele în care sistemul centralizat de încălzire a fost desfiinţat, au primit diverse utilizări. De la cămine pentru copii, parcări, blocuri, magazine, asociaţii sau chiar pieţe. Transformările sunt extrem de diferite. Localnicii din zonele în care se află astfel de centrale sunt mulţumiţi de noile utilizări, dar spun că întotdeuna e loc de mai bine.
La Satu Mare, o fostă centrală termină aflătă pe atunci într-o stare degradată a fost transformată într-un centru de zi. Sunt 80 de copii care beneficiază de tot ce au nevoie pentru o dezvoltare armonioasă.
”Eu la centru învăţ să fiu educată şi să-mi fac tema, după merg acasă, mă mai joc un pic aici.”, a mărturisit o fetiță, conform Observator.
Entuziasmul copiilor nu poate fi măsurat în cuvinte. Iar cei care se ocupă de formarea lor sunt voluntarii.
”Copiii au spiritul familiei foarte dezvoltat și de multe ori când primeau ceva de mâncare, dulciuri sau ceva obiecte, aveau tendința să ducă și acasă fraților lor.”, a povestit Daiana Feher, voluntar.
”În prima fază am vizitat copiii acasă, am văzut copii care stăteau într-o singură cameră împreună cu 7, 8 frați , cu mama, în general sunt familii monoparentale. Un copil de clasa a patra poate își făcea temele la masă în picioare, frățiorul lui de clasa întâi poate cânta sau făcea gălăgie.”, a mărturisit Marinela Gliga, coordonator centru.
Aşa şi-a dat seama că aceşti copiii nu au unde să înveţe. A depus o cerere la primăria din Satu Mare să li se aloce un spaţiu în care să îşi desfăşoare activitatea. L-a primit. Însă munca din spatele proiectului nu se termină niciodată. Mai au nevoie de mobilier şi calculatoare.
Şi la Baia Mare clădirile care altădată erau necesare pentru încălzirea cartierelor întregi, acum s-au transformat în spații agro-alimentare sau sociale. Aici vin comercianţii din localităţile limitrofe cu legume.
Nici în Sibiu nu mai funcţionează sistemul centralizat de încălzire. Clădirile au fost transformate în locuri pentru parcare, sediu de poliţie sau chiar magazine alimentare.
În condiţiile în care din ce în ce mai mulţi români îşi montează centrale de apartament, nu este exclus ca în următorii ani, să avem o grămadă de foste centrale termice cu alte destinaţii decât cea iniţială.