Oficial, nu vom scoate din buzunar mai multi bani decat anul trecut si asta pentru ca subventiile acopera orice scumpire a gigacaloriei. Cel putin in Capitala, iar in restul tarii, pretul pe gigacalorie nu s-a modificat prea mult. Costurile depind insa si de alti factori, cum ar fi izolarea blocurilor sau repartitoarele. Asa se face ca pentru o garsoniera, pretul variaza intre 130 si 160 de lei, pentru un apartament cu doua camere, intre 180 si 220 de lei, iar pentru unul cu trei camere, intre 250 si 300 de lei. Pentru patru camere facturile ar putea sa urce usor catre 500 de lei pe luna daca iarna va fi una geroasa.
In numai 24 de ore, temperaturile au scazut cu mai bine de 10 grade. E frig si in case, dar multi s-au facut ca nu-l simt.
Cei care tremura in case nu mai pot sa dea vina pe nimeni: fiecare asociatie de proprietari are dreptul sa decida daca da drumul la robinetul din subsolul blocului sau nu. In Bucuresti, 20% au preferat sa astepte. Cel mai intalnit argument pentru refuz a fost factura mare la intretinere.
In Bucuresti, pretul gigacaloriei este de 325 de lei. Dar, cei racordati la sistemul central de incalzire platesc doar 170 de lei pentru ca municipalitatea acopera jumatate din cost, prin subventii. Constantenii vor plati in aceasta iarna putin peste 340 de lei pentru gigacalorie, la fel ca si anul trecut.
Craiovenii in schimb au parte de o ieftinire cu aproape 10 procente a tarifului, ajungand la 220 de lei. Mai ieftin cu 50 de lei este doar la Ploiesti si la Brasov.
Tot pentru vreme rea se pregatesc si ceilalti furnizori de utilitati. In Bucuresti, s-au curatat peste 26.000 de guri de scurgere.
Iarna isi arata insa coltii doar cateva zile, asa ca platitorii de facturi rasufla usurati pentru moment. La fel si furnizorii de utilitati, care mai au ragaz sa puna totul la punct cel putin pana la jumatatea lunii noiembrie.