Antena Căutare

Gheorghe Marmureanu:"Nu cred ca sunt sigure cladirile construite dupa '89"

Directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, afirma intr-un interviu acordat Jurnalului National ca in Romania nu exista pericolul producerii unui cutremur puternic in perioada urmatoare. Potrivit estimarilor, un cutremur de 7 grade ar putea avea loc dupa anul 2040. Totodata, Gheorghe Marmureanu trage un semnal de alarma in ceea ce priveste siguranta noilor constructii din punct de vedere seismic, aratand ca sunt cladiri care au fost ridicate fara sa se tina seama de normele romanesti.

Jurnalul National:


Gheorghe Marmureanu:
Articolul continuă după reclamă


Pornind de la aceasta definitie, explicati-ne ce s-a intamplat in Japonia.

In Japonia s-a intamplat un lucru pe care foarte multa lume il astepta de fapt. In Japonia nu a mai fost un cutremur catastrofal, foarte mare, din 1923. Si japonezii erau in asteptarea asa-numitului "Big One". Sincer sa fiu nu stiu daca acesta este "Big One", cel mare, pe care il asteptau ei. Blocul Pacific, unul dintre cele 13 mari blocuri, inainteaza, se duce sub insulele japoneze.

Imediat din Japonia exista un perete vertical. Bineinteles ca in blocul acesta sunt falii, sunt crapaturi, mai pe romaneste. Si s-a produs o ruptura. Parerea mea este ca norocul lor a fost ca aceasta ruptura a avut loc undeva foarte departe de coasta estica a Japoniei, adica la 150 de kilometri. Nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca aceasta falie care s-a rupt ar fi fost mai aproape de Japonia.

Ce s-ar fi intamplat concret, ar fi disparut ca tara?

Nu, nu, poate ceva inimaginabil, ceva ce nu-ti poti da seama pentru ca si asa aceasta magnitudine este 9 pe scara moment seismic. Este o scara care masoara marimea unui cutremur, deci magnitudinea lui, energia eliberata din focar atunci cand scara Richter nu mai este capabila. Pentru ca scara Richter cand magnitudinea ajunge la 8,45 se satureaza. Acest cutremur care a avut 9 pe scara Richter, pe scara moment seismic, este echivalentul a in jurul a 14 - 15 milioane de bombe atomice tip Hiroshima.

Asa cum a fost si cu cutremurul din Sumatra din 26 decembrie 2004 . A fost echivalentul a 17.850.000 de bombe atomice tip Hiroshima. Asa ca orice speculatie ca a fost generat de mana umana, ca nu stiu ce, ca acolo era o baza militara americana si asa mai departe este out of order, pentru ca tot arsenalul nuclear militar american, rusesc, francez si englez insumeaza vreo treizeci si ceva de mii de bombe. Deci, nu discutam asemenea bazaconii.

"The Big One" la cate grade ar putea ajunge?

Nu stiu, nu pot sa... si asa este extrem de mare. Lumea comenta ca ar fi al cincilea mare cutremur din toate timpurile. Dar in timpurile moderne pe care le stim noi este al treilea mare cutremur, pentru ca cel din 20 mai 1960 care a avut loc in Chile a avut 9,6 magnitudine pe scara moment seismic si este marele cutremur care a facut Pamantul sa vibreze ca o gelatina.

Al doilea mare cutremur este cel din Sumatra din 26 decembrie 2004 care este cotat cu 9,4 magnitudine pe scara moment seismic si ati vazut ce a fost acolo. Sa stiti ca cifra de 385.000 victime nu este reala, este peste 400.000. Cutremurul a fost la 8.00 si ceva dimineata. Si asta tot asa a fost, la opt dimineata. Timp de trei ore nu a fost niciun anunt ca exista tsunami-ul. Au fost sute de mii de oameni care au murit, inclusiv in Africa. A fost daca vreti o mare latura negativa a acestui cutremur.

Iar acest cutremur cu magnitudinea 9 pe scara moment seismic este practic al treilea. Si practic, eu va spun ca inca nu stim toate pierderile care au avut loc acolo.

Si urmatorul cand ar putea sa se produca ? Va fi tot in aceeasi zona, unde?

Nu stim.

Nu se poate estima?

Sunt imperceptibile lucrurile acestea, n-ai nici cum sa estimezi. Profesorul doctor docent Dumitru Enescu, facand o analiza in institut pe ultimii 600 de ani, dumnealui a gasit ca exista un moment cand lucreaza foarte mult aceasta zona a Asiei, si un moment cand lucreaza Africa, Europa. Deci, partea europeana este supusa la blocul tectonic al Africii care se deplaseaza in fiecare an cu cel putin 40-50 milimetri, vi se pare putin, dar geologic este fantastic.

Iar in partea Asiatica, trebuie sa stiti ca India, asa cum este ea acum, in urma cu 61 de milioane de ani, in mezozoic, era unde este Antartica. Uitati, unde este India acum! Deci, inainteaza in fiecare an, sunt ani cand inainteaza si cu o suta si douazeci de milimetri. Ceea ce este fantastic! Ceea ce face sa ridice Muntii Himalaya, Varful Everest sa creasca. Aceasta tectonica a zonei care a inceput in 2005 dureaza pana in 2022. Deci, pana in 2022 ne putem astepta si la alte evenimente extrem de puternice in aceasta arie.

Pentru ca nu este numai Japonia, este zona Filipine complet, mai este partea de rasarit. Acolo o falie puternica numita Kermatek si sistemul Tonga unde au loc cutremure la foarte mare adancime, dar si la suprafata. Sunt cutremure de mare adancime la 700-800 de kilometri care sunt cutremure de schimbari de faza, acolo sunt temperaturi foarte mari. Nu stiu cat va mai dura in aceasta zona a Asiei, dar dupa 2022 se schimba pe partea europeana. Cand am avut asemenea influente, in ultimii sase sute de ani, noi niciodata nu am avut un cutremur mai puternic de 6,7, cel din 1990. Deci nu este atat de periculoasa pentru noi, si vor fi mai multe cutremure in Banat.

Si in cazul acesta nu vor mai fi in zona Vrancea asa de multe?

Va fi si Vrancea, dar de obicei vor fi mici .

Dar se poate estima de unde va veni un cutremur mare in Romania? Din zona Vrancei, din zona Banatului?

Cutremur mare numai in Vrancea poate fi. In Banat niciodata nu au fost cutremure decat de 5-6 grade.

Si la cate grade ar putea ajunge in Vrancea?

Nu stiu. Analizele noastre ne duc destul de tarziu in ceea ce priveste un cutremur catastrofal ceea ce inseamna peste 7.

Citeste tot interviul pe jurnalul.ro!

Foto: Jurnalul

Timisoara: O tanara de 175 de kilograme a adus pe lume un bebelus... Marturie-socanta despre "caracatita Sorin Blejnar"...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x