Murăturile pentru iarnă ar putea fi detronate de salate proaspete, ridichi şi ceapă nouă. Fermierii au investit în sere pe care le încălzesc, aşa că în pieţe şi în supermarketuri vor fi tot trufandale toată iarna. Un gust mai bun înseamnă şi un preţ mai mare. Produsele româneşti sunt mai scumpe decât cele din import.
Toamna e ca primăvara în aceste sere din satul Dulceşti, de lângă Constanţa. Salate, ridichi, spanac, ceapă verde - toate vor ajunge pe mesele românilor la iarnă.
Aceasta este producţia de trufandale care va fi gata pentru luna decembrie. Vom avea în pieţe, aşadar, salată, ceapă verde, gulii sau ridichi. Ele au fost plantate la sfârşitul lunii august şi mai au nevoie de 40-50 de zile până vor fi gata.
Preţurile vor fi ca de sărbători. Adică mai mari. O salată verde va costa patru lei, faţă de trei cât este acum, iar ridichile şi spanacul ar putea ajunge şi la zece lei kilogramul, faţă de cinci cât este în acest moment. Dar şi cheltuielile sunt ridicate. Doar încălzirea serelor cu centrală pe gaz costă 2000 de lei pe lună.
Din localitatea Băleni, Dâmboviţa, pleacă spre magazine ridichi şi ceapă verde. Localitatea este celebră pentru culturile generoase.
În supermarketuri, preţul unei salate este acum de 2,5 lei. Iar în piaţă, trei lei, chiar trei lei şi 50 de bani. Şi roşii româneşti se mai găsesc pe tarabe. Ale noastre costă șapte lei, cu 50 de bani mai puţin decât cele aduse din Italia.
Fermierii români spun că au reuşit să vină cu un preţ mai mic datorită subvenţiei. Primesc 3000 de euro pentru o seră întinsă pe cel puţin o mie de metri pătraţi.
Pericolul este iminent! Un cutremur major se va produce în zona Vrancea. Specialiștii avertizează... Doliu în muzica românească! Un apreciat cântăreţ de folclor a murit, după o grea luptă cu cancerul...