Mâncăm şi nu ştim ce. Prin urmare, se schimbă din nou etichetele. Un regulament european le impune procesatorilor să menţioneze clar, pe toate etichetele produselor, ţara de provenienţă a materiei prime. Măsura ar putea veni la pachet şi cu un val de scumpiri.
Cârnaţi ţărăneşti. După reţete 100% româneşti cu carne 100% din Polonia. Sau, pâine tradiţională, cu făină din Ungaria. Mâncăm din import şi nici măcar nu ştim cât. În doi ani, un nou regulament european îi va obliga pe procesatori să schimbe etichetele. Astfel, vom şti inclusiv că ciocolata belgiană e făcută cu boabe de cacao din Venezuela.
Pe rafturile magazinelor se găsesc o sumedenie de produse alimentare fabricate cu ingrediente din afară. CARTON Asta pentru că importăm, spre exemplu, peste jumtate din carnea de porc de pe piaţă şi aproape un sfert din cea de lapte, pentru că producţia internă este mai mică decât necesarul de consum.
Odată cu schimbarea etichetelor, am putea asista la un val de scumpiri, ameninţă cei din industrie. Mai ales că un precedent există. O lege similară e în vigoare deja şi se aplică în cazul produselor lactate.
Produsele cu indicaţie geografică protejată, cum sunt salamul de Sibiu sau magiunul de Topoloveni, nu vor avea etichete noi pentru că reţetele conţin numai ingrediente româneşti.