Încălzirea globală afectează vizibil litoralul românesc. Se estimează că nivelul Mării Negre va creşte cu aproximativ un metru şi jumătate, iar apa va deveni din ce în ce mai caldă şi mai puţin sărată. Vor apărea fenomene imposibil de controlat.
Cercetătorii marini averizează asupra schimbărilor climatice resimțite în temperatura apei Mării Negre și a noilor fenomene necontrolate. Anual, Marea Neagră este mult mai caldă: crește, în medie, cu 0,02 grade pe an, situaţie care afectează, de asemenea, fauna şi flora.
,,Scăderea salinităţii determină înfloririle algale, fenomen care, la rândul lor, provoacă sufocarea altor specii marine”, punctează Maria Mihailov, cercetător ştiinţific.
O fotografie făcută la începutul secolului trecut în Oceanul Arctic ilustrează dimensiunea dezastrului. Calota glaciară dispare bucată cu bucată.
Şi desalinizarea Mării are legătură cu încălzirea globală. Fenomenul a fost observat de cei de la NASA, care au surprins, din spaţiu, Marea Neagră în nuanţe de smarald.
Mihaela Cândea, director executiv Mare Nostrum: ,,Se pot produce schimbări mult mai bruşte, extreme şi ne putem trezi cu mortalităţi în masă. Acele specii de peşti nu se mai adaptează la noile condiţii ale Mării Negre”.
Potrivit cercetătorilor, va trebui să ne obișnuim cu aceste fenomene și cu furtunile violente din Marea Neagră.
SIMULARE Evaluare Națională 2018. Proba la LIMBA MATERNĂ. Când se afișează REZULTATELE... Rezultate EVALUARE NAȚIONALĂ 2018. Anunțul Ministerului Educației: Organizarea unei noi simulări a Evaluării Naţionale...