Antena Căutare

Informatii despre Traian Basescu, publicate de Wikileaks

Sute de telegrame ale diplomatilor americani din Bucuresti au ajuns pe site-ul Wikileaks. Acestea vorbesc despre acorduri militare si defensive, vanzari de armament sau inteligenta militara. Unele, transmise dupa alegerile prezidentiale din 2004, ar putea contine insa si date despre presedintele Traian Basescu.



Nu mai putin de 13 telegrame confidentiale au fost expediate in preajma scrutinului pentru presedintie din 2004. Iar pe 15 decembrie, dupa anuntarea rezultatelor, ambasada a trimis la Washington 6 comunicari. Cateva zile mai tarziu, diplomatii din Satele Unite au transmis si o nota biografica.

Publicatia britanic The Guardian estimeaza ca aceasta continea date despre presedintele nou ales Traian Basescu care era, la acea vreme, mai putin cunoscut peste ocean.

In perioada urmatoare comunicarile au mentinut o frecventa constanta. Si erau axate pe subiecte precum Acorduri militare si defensive", "Asistenta militara si vanzari de armament", "Inteligenta militara".

O noua explozie de telegrame s-a inregistrat in preajma alegerilor prezidentiale din 2009. O atentie deosebita a fost acordata si crizei ostaticilor din Irak, din 2005. Pe 23 martie, cu cinci zile inainte ca jurnalistii romani sa fie rapiti in Golf, ambasada americana a trimis la Washington o informare legata de terorism.

Marele soc este, insa, limbajul folosit de diplomatii americani. Ei scriu in telegrame ca, desi Medvedev este presedinte al Rusiei, rolul lui seamana mai degraba cu cel al lui Robin din Batman. Adica ajutor al adevaratului lider, "cainele-sef de haita", adica Vladimir Putin. Hilarry Clinton, secretarul american de stat califica dezvaluirile ca pe un act criminal.

Premierul italian, Silvio Berlusconi este numit incapabil, mandru si ineficient ca lider, iar despre cancelarul german Angela Merkel se spune ca evita riscul si rareori da dovada de creativitate.

Foto: thevine.com.au

Crestinii ortodocsi si romano-catolici il sarbatoresc pe Sfantul Andrei... Presedintele UCM Resita, Adrian Chebutiu, retinut intr-un dosar de coruptie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x