- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Curtea de Apel din Sofia a amânat, din nou, procesul în privința extrădării Elenei Udrea. Astfel, decizia a fost amânată pentru data de 8 iunie, timp în care Elena Udrea va sta în continuare în detenție în Bulgaria. O instanță din Bulgaria a decis în luna aprilie ca Elena Udrea să fie extrădată, pentru a-și săvârși pedeapsa de 6 ani de închisoare în România, însă decizia a putut fi contestată. Următoarea pronunțare a deciziei va fi definitivă.
Citește și: Mesajul transmis de Elena Udrea din închisoare din Bulgaria. Ce spune despre fiica ei
Decizia de extrădare a Elenei Udrea a fost amânată pentru 8 iunie 2022
Motivul pentru care procesul s-a amânat a fost că Elena Udrea a contestat condițiile de detenție din Romînia, exprimându-și dorina de a st aîn detenție în Bulgaria, sau de a primi azil politic în Grecia. Fostul ministru a declarat că a fost amenințată în închisoarea din România
Astfel, Elena Udrea a cerut să fie audiat un expert care cunoaște condițiile din penitenciarele din România și astfel procesul s-a amânat pentru data de 8 iunie 2022.
Elena Udrea, condamnare definitivă în dosarul Gala Bute după ce ICCJ i-a respins contestaţia în anulare
Elena Udrea a reintrat în atenția presei, după condamnarea definitivă la închisoare de 6 ani, pe care a decis-o ÎCCJ în dosarul gala Bute pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Condamnarea fostului ministru Elena Udrea la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute a fost anunțată ca definitive pe 7 aprilie, după ce ICCJ a respins contestaţia în anulare depusă de aceasta. Elena Udrea a fost dată oficial în urmărire. Ea nu a fost găsită nici la adresa din buletin, nici la adresa din Corbeanca unde locuia împreună cu familia, pentru a fi încarcerată după condamnare și a fost găsită ulterior, în Bulgaria.
În dosarul ''Gala Bute'', Elena Udrea a depus o contestaţie prin care solicita anularea condamnării de 6 ani închisoare, avocaţii săi invocând decizia Curţii Constituţionale privind modalitatea nelegală de constituire a completurilor de cinci judecători de la Instanţa supremă.
"Cu majoritate, respinge, ca nefondate, contestaţiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi condamnaţii Udrea Elena Gabriela, Breazu Liberiu Tudor, Nastasia Gheorghe şi Obreja Rudel împotriva deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 2303/1/2017", se arată în decizia ICCJ.
Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în luna aprilie a anului 2015. Faptele încadrate în dosar au fost: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.
„Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.