„EGGSPLOITATION EXPOSED” (n.r. eggs - ouă; exploitation - exploatare) stă scris mare pe prima pagină a publicației ”The SUN”. Un titlu care ar putea fi trecut repede cu vederea, dacă în primele rânduri ale materialului n-ar sta scris cu litere de-o șchioapă ”COPIII DIN ROMÂNIA” sau ”FAMILIILE SĂRACE DIN ROMÂNIA”.
Mânuțe de șase ani, chip blând și zâmbet de copil care vede numeroase jucării. Ce bucurie pentru orice puști care n-a avut mai mult de-o mașinuță de platic, predată, odată cu vârsta, de la fratele mai mare.
Investigația realizată de ziarul britanic scoate la iveală aspecte grave cu privire la exploatarea copiilor săraci din zonele defavorizate ale țării noastre, puși să asambleze jucăriile din ouăle de ciocolată produse de compania ”Ferrero”. Alături de ei muncesc, cot la cot, părinții, bunicii.
*Casa uneia dintre familiile în care se asamblează jucăriile de plastic; Credit foto: The Sun
Potrivit jurnaliştilor ”The Sun”, citați de news.ro, familiile sărace de români lucrează până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucăriile mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor Kinder.
Țu ce-ți cumperi cu 20 de lei? Atât primesc copiii în schimbul a o mie de ouă asamblate
Cei mici, care nu au mai mult de şase ani participă la această muncă extenuantă în schimbul unei plăţi modice: O MIE de ouă asamblate pentru 20 de lei românești, echivalentul a 3,77 de lire sterline. O muncă de sclavi, știută de adulți, dificilă pentru copii.
Produsele sunt ulterior transportate la fabrica Ferrero din localitatea Carei. Intermediarii vând ouăle asamblate în schimbul a 80 de penny pe bucată.
”Dacă directorii de la Ferrero ar şti se ce întâmplă în România probabil că ar avea un atac de cord. Compania nu primeşte ce a plătit, iar intermediarii câştigă o avere pentru munca unor oameni, care sunt trataţi ca sclavi”, a declarat o sursă anonimă din interiorul companiei Ferrero.
Familia Jurj este implicată în proces. La asamblarea ouălor Kinder participă Timea (30 de ani) alături de soţul ei Christian (41 de ani), precum şi de copiii Patrick (11 ani) şi Hannah (6 ani).
*Copiii, alături de mama lor, în locuința lor din Carei; Credit foto: The Sun
”Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, a declarat Christian Jurj pentru The Sun.
Se pare că familia primeşte ouăle şi jucăriile de plastic de la firma Prolegic, care este subcontractată de către Romexa SA.
Reprezentanţii Romexa SA au declarat că nu aveau nicio idee că firma subcontractată trimitea ouăle pentru asamblare în locuinţele unor familii sărace.