Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Adela

ÎPS Pimen a murit în urma infecției cu noul coronavirus. Arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților primise trei doze de plasmă în încercarea de a fi salvat

ÎPS Pimen, arihiepiscopul Sucevei și al Rădăuților, s-a stins din viață în noaptea de marți spre miercuri, la Institutul Național ”Matei Balș”, după ce ar fi făcut un al doilea atac de cord. 

ÎPS Pimen a murit în urma infecției cu noul coronavirus. Arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților primise trei doze de plasmă în încercarea de a fi salvat

Potrivit Basilica.ro, acesta a murit în jurul orei 00:50, la câteva săptămâni după ce a fost transferat, la sfârșitul lunii aprilie, cu un elicopter la Institutul Matei Balș din Capitală.

Ierarhul în vârstă de 90 de ani era intubat și ventilat mecanic din seara zilei de 1 mai, după ce a suferit complicaţii pulmonare.

De unde a luat ÎPS Pimen coronavirusul? Răspunsul este halucinant "sunt încolțit cu glonțul de argint". Nu l-a luat din Biserică!

În afară de tratamentul cu plasmă, ÎPS Pimen a beneficiat și de tratamente revoluționare, care au dat rezultate foarte bune în alte locuri ale lumii.

ÎPS Pimen a fost adus de la Suceava la Bucureşti pe data de 20 aprilie cu un elicopter MI8, alături de un pacient de 47 de ani aflat la acea dată în stare gravă.

IPS Pimen, printre primii români tratați cu plasmă, împotriva Covid-19. Tratamentul este experiemental, susțin medicii

Ce spunea ÎPS Pimen despre pandemie

Înainte de a se infecta cu noul coronavirus, ÎPS Pimen, unul dintre cei mai iubiți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române, a vorbit despre momentele de cumpănă pe care le trăim.

”Trebuie să vin în ajutorul celor aflați în nevoie, este un război, un război sufletesc, un război social, un război în domeniul faptelor de întrajutorare, în prima linie se află medicii și întreg corpul sanitar, se află oamenii care au menirea, care trebuie să asigure ordinea și măsurile de prevenire a îmbolnăvirii. Trebuie să stăm departe unii de alții fizic, nu și sufletește, trebuie să stăm în casele noastre”.

Medicii fac eforturi pentru a-l salva de la moarte pe ÎPS Pimen. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a primit trei doze de plasmă de la pacienți vindecați de COVID-19

”Astăzi trecem printr-o mare încercare privind sănătatea trupului, viața noastră, anume epidemia cauzată de coronavirus. Remediul pentru acum e să dăm ascultare recomandărilor și îndrumărilor medicilor, respectând măsurile, ținând seama de principiul Sfintei Scripturi, întăi firescul, apoi duhovnicescul”, a mai spus ÎPS Pimen.

Înaltul ierarh a fost cel mai în vârstă membru al Sfântului Sinod. El a rămas în memoria românilor ca fiind cel care l-a adus pe Regele Mihai la Mănăstirea Putna, în 1992.

Cine a fost ÎPS Pimen

ÎPS Pimen a urmat cursurile medii ale Liceului din Râmnicu Sărat, iar între 1948 şi 1951 a studiat la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamţ, ca frate de mănăstire, absolvind în 1951.

La 10 martie 1951 a fost tuns în monahism, primind numele Pimen, iar la 29 iunie acelaşi an a fost hirotonit ierodiacon.

A fost hirotonit ieromonah în anul 1957. În perioada 10 octombrie 1976 – 1 ianuarie 1977 a urmat cursurile de limba germană la Universitatea din Köln. A fost numit iconom şi apoi stareţ al Mănăstirii Putna (1957-1961). Între 1974 şi 1978 este stareţ la Mănăstirea Sfântul loan cel Nou de la Suceava. De la 1 februarie 1978 a slujit la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim. Între anii 1979 şi 1982 a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.

La recomandarea Arhiepiscopului şi Mitropo­litului Moldovei, Teoctist Arăpaşu, pe 10 ianuarie 1982 a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, cu titlul de Suceveanul şi hirotonit în 24 iunie 1982.

În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, în 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi întronizat la Suceava în 3 martie 1991, scrie Basilica.ro.

Recomandari