Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat, luni, la Ploieşti, că speră ca proiectul legii mirosurilor, care este depus în Parlament, să fie votat în această sesiune legislativă.
"Există deja depusă o iniţiativă legislativă în Parlament privind monitorizarea pe mirosuri (...). Săptămâna aceasta ne vom întâlni cu Ministerul Sănătăţii, astfel încât, împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, să putem să îmbunătăţim aceste amendamente aduse la legea mirosurilor, care este depusă ca iniţiativă legislativă la care şi eu sunt semnatar printre cei fruntaşi, astfel încât această problemă să fie rezolvată. (...) Eu sper să fie votată în această sesiune, deci în săptămânile următoare", a declarat Gravrilescu.
De asemenea, ministrul a arătat că se va constitui un grup de lucru din care vor face parte reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, ai rafinăriilor din Ploieşti, ai Universităţii de Petrol şi Gaze Ploieşti, ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie ''astfel încât tot ceea ce urmează să fie implementat pe monitorizarea mirosurilor să aibă o singură procedură care să fie implementată şi de celelalte rafinării''.
Această iniţiativă legislativă defineşte disconfortul olfactiv ca fiind mirosul generat de o activitate care poate avea impact negativ asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului în întregul său care se cuantifică pe diferite scale de mirosuri, conform standardelor în vigoare.
Totodată, se reglementează obligativitatea unui Plan de gestionare a disconfortului olfactiv care va cuprinde măsurile necesare pentru prevenirea şi diminuarea disconfortului şi care va face parte din autorizaţia de mediu. Nerespectarea Planului va putea atrage inclusiv suspendarea temporară sau definitivă a activităţii generatoare de disconfort olfactiv.
Conform iniţiativei legislative, autorităţile administraţiei publice locale vor avea obligaţia să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfăşurarea activităţilor generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament şi agrement şi să controleze preventiv şi la sesizarea publicului activităţile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecţiei mediului.