Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Adela

Locuințele sunt tot mai scumpe în România

Noul an vine cu locuinţe şi mai scumpe. Piaţa imobiliară dă deja în clocot. Cluj-Napoca a devenit oraşul cu cele mai mari scumpiri. Acolo, metrul pătrat a ajuns să coste peste 1.700 de euro. Şi în alte oraşe mari, preţurile au crescut. În aceste condiţii, pentru a suporta cât mai uşor povara unui credit, românii trebuie să înveţe să economisească înainte de a se împrumuta, spun specialiştii. Iată explicaţiile.

Anca Bidian, broker credite: Noi avem cultura proprietăţii, după cum avem unul dintre cele mai mari grade de proprietate din Europa. În jur de 90 la sută suntem full proprietari pe case

Pentru visul de a fi proprietari, mulţi se îndatorează până aproape de vârsta pensionării. Creditele au luat avans.

Numai în 2019, românii s-au împrumutat de 13 miliarde de lei, iar valoarea medie a unui credit imobiliar a fost de 250.000 de lei. Această tânără, spre exemplu, s-a hotârât să meargă la bancă abia după ce a pus deoparte o sumă considerabilă: "Mi-am cumpărat un apartament de curând. A fost creditul destul de mare, am avut ceva economii".

De altfel, acesta este şi sfatul specialiştilor: înainte de a ne cumpăra o casă prin credit bancar să ne asigurăm că ne-o permitem.

Anca Bidian, broker de credite: Recomandarea mea personală este să meargă fiecare cu un avans cât mai mare. Metaforic vorbind, avansul este bucăţica mea de proprietate, din casă. Dacă dau 15 la suta, eu "deţin" o debara. Restul băncii are ipotecă pe restul apartamentului. Dacă dau 25 la sută, am bucătaria mea

Apoi, trebuie să avem în vedere şi cheltuielile suplimentare - cele cu agentul imobiliar, cu avocatul, cu notarul. Toate acestea pot costa câteva mii de lei sau chiar zeci de mii de lei, în funcţie de valoarea casei.

Anca Bidian, broker de credite: E bine să ne uităm la venituri peste medie. Dar nu asta e atât de important, cât corelarea imobilului cu venitul dintr-o familie. Dacă eu am venituri mari, însă îmi doresc o casă peste puterile venitului meu, mă trezesc în aceeaşi situaţie cu o familie care are venitul minim şi care şi-a luat o casă

În marile oraşe, ţineţi cont că şi viaţa este mai scumpă, nu doar locuinţele.

Preţurile apartamentelor au crescut în toată ţara, însă, de departe, cele mai mari scumpiri se înregistrează în Cluj Napoca. Într-un an de zile, preţul unui metru pătrat a crescut cu peste zece procente. De la 1.500 de euro, cât era în decembrie 2018, la peste 1.700 de euro acum.

Urmează în clasament Bucureşti, cu 1.400 de euro metrul pătrat, dar şi Timişoara şi Constanţa, unde un metru pătrat se vinde cu peste 1.200 de euro.

Daniel Crainic, expert în imobiliare: Cluj Napoca trece printr-o perioadă favorabilă de câţiva ani, deja. Explicaţia constă în faptul că Clujul atrage foarte mult capital din judeţele învecinate, dar și din partea românilor care sunt plecați din Ardeal în strainătate

Experţii în imobiliare preconizează că preţurile locuinţelor, la nivel naţional, vor creşte anul acesta cu cel puţin şase procente.

Recomandari