- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Sute de patrupezi locuiesc în cea mai contaminată zonă din lume, la Cernobîl. Patrupezii sunt urmașii animalelor care au fost abandonate în momentul exploziei centralei nucleare. Soldații au primit ordine clare de a împușca orice animal lăsat în urmă de către locuitori, însă unele au reușit să scape.
Multe animale au supravieţuit după ce oamenii au părăsit zona contaminată, care acoperă 2.600 kilometri pătraţi din Ucraina, parte a Uniunii Sovietice la acea vreme, și au reușit să se înmulțească. În prezent, patrupezii locuiesc în satele și orașele abandonate, însă sunt în pericol din cauza lipsei de hrană, a lupilor din pădurile apropiate, dar și a iernilor grele.
Citește și: Maidanezii de la Cernobîl. Cum trăiesc sute de câini în zona de excludere a dezastrului nuclear
Un fost cercetător în domeniul radiațiilor a pus capăt carierii, iar acum scopul său este să hrănească și îngrijească câinii de la Cernobîl.
Lucas Hixson călătorește în fiecare zi în perimetrul centralei nucleare și în orașele abandonate pentru a hrănii câinii. Acesta colaborează și cu veterinari, care vaccinează și sterilezează patrupezii.
„Toţi merită hrană şi adăpost şi câinii de la Cernobîl nu fac excepţie. Sunt un iubitor de câini. Când am vizitat pentru prima dată Cernobîl şi am văzut haitele care se plimbau pe străzi, fără ca nimeni să aibă grijă de ele, am ştiut că trebuie să fac ceva”, a povestit Lucas.
Prima oprire a lui Lucas este la Bariu, câinele său preferat, care locuiește cel mai aproape de reactorul patru, chiar în umbra sa. S-a născut în anul 2016 și iubește mâncarea.
Lucas este originar din Michigan, Statele Unite ale Americii și a condus anterior propria companie de cercetare în domeniul contaminării mediului, a studiat cazul Cernobîl timp de şase ani. Prima sa vizită a fost în anul 2014.
Citește și: Cernobîl, pe lista destinațiilor turistice, după apariția filmului. Ce spun specialiștii
Natalia Melnichyk, o mamă de 39 de ani, cu trei copii, serveşte prânzul muncitorilor care vin zilnic la Cernobîl, pentru a-și defăşura procesul de decontaminare a zonei. Acesta hrănește câinii din zonă în timpul liber. Natalia avea șase ani și locuia în Pripyat, în momentul în care a avut loc explozia.
„Această zonă a trecut prin lucruri oribile. e bine să ne concentrăm pe lucrurile frumoase. Fac tot ce pot pentru câinii din Cernobîl. Cu toţii suntem recunoscători că Lucas a început munca pentru a-i îngriji”, a spus femeia.
Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major în centrala nucleară, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane