Era 3 decembrie 1987 atunci când s-a născut cetățeanul cu numărul 23.000.000. Elena Ioana Năstase a făcut senzație și toți îi rosteau numele.
„Mândria socialismului” a captat atenția tuturor. Era două dimineața atunci când s-a născut.
Femeia stătea epuizată pe patul de spital, căci dăduse naștere celui de-al patrulea copil. Totuși, medicul Sorin Oprescu, aflat atunci de gardă, a făcut tot posibilul ca totul să decurgă normal.
CEAUȘESCU a cerut închiderea ZONEI: nici până astăzi misterul nu a putut fi descifrat!
În scurt timp, în brațele mamei stătea micuța Elena Ioana Năstase, cetățeanul cu numărul 23.000.000. Era visul și mândria socialismului, de parcă prin nașterea ei, întreg poporul român și-a atins menirea: aceea de a se înmulți cât mai mult, de a atinge un număr impresionant de cetățeni. Ceaușescu a dat și decret special și astfel s-au născut „decrețeii”.
Fotografii, zâmbete la comandă și vizita familiei Ceaușescu.
Cuplul Ceaușescu la una dintre întâlnirile de partid
"Doamnă, sunteți o mamă eroină." Plânge de se zguduie cămașa de la spital pe ea. Nici ea nu știe daca e fericită sau speriată. O echipă de șoc, venită direct de la Comitetul Central, se târguiește pentru fetița nou-născută ca pentru un kilogram de roșii de pe-o tarabă din piața Rahova:
"Știm că mai aveți trei copii. Ce-ați spune dacă ni l-ați da p’ăsta nouă? Ca să vă descurcați și mai bine...", povestește femeia dupa aproape 20 de ani.Nu și nu și iarăși nu, vine răspunsul mamei.
În '77, tovarășul lua locul domnului! De ce a interzis Nicolae Ceaușescu folosirea apelativelor "domn, doamnă" și le-a înlocuit cu celebrul "tovaraș"
Cetățenii bine intenționați pleacă desigur cu coada între picioare, dar se întorc după o săptămână cu propuneri mai practice: familia cetățeanului 23 de milioane primește un apartament cu patru camere în locul garsonierei modeste din Militari.
"La pachet" mai sosesc un pătuț și un cărucior, precum și o sumă consistentă de bani. Tot atunci se produce și debutul actoricesc al familiei într-un reportaj de televiziune al cărui singur critic de artă urma să fie Elena Ceaușescu.
Acum, cetățeanul 23.000.000 este o femeie tânără de 28 de ani. Nimeni nu știa atunci că azi vom fi cu vreo trei milioane de români mai puțini.