Antena Căutare

Manifestele din Piata Universitatii: Vezi ce revendicari au oamenii!

Protestele care au loc de 10 zile consecutive in Capitala si in toata tara au fost criticate de multi polticieni pentru lipsa unei platforme si a unor cereri comune. Iata insa ca mai multi protestatari si-a organizat in manifeste motivele pentru care au iesit in strada.

MANIFEST PIATA UNIVERSITATII:

1. Demisia lui Traian Basescu si a Guvernului Boc;

2. Numirea unui Guvern interimar format din tehnocrati;

3. Alegeri parlamentare si prezidentiale in primavara anului 2012;

4. Adoptarea unor masuri in vederea eliminarii posibilitatii de frauda electorala, inclusiv prin participarea Societatii civile;

5. Stabilirea prin Legea electorala a interdictiei pentru fostii activisti comunisti si fostii ofiteri de securitate de a candida la functii publice;

6. Eliminarea procedurii angajarii raspunderii Guvernului in fata Parlamentului si a guvernarii prin ordonante de urgenta;

7. Scaderea impozitelor si taxelor exagerate si reducerea TVA;

8. Respectarea principiilor statului de drept si eliminarea coruptiei institutionalizate;

9. Dialog real cu Societatea civila;

10. Respectarea demnitatii umane si a valorilor traditionale ale romanilor;

O alta grupare de protestatari a publicat manifestul pentru zona Cluj-Napoca, Targu-Mures si Bucuresti

Revendicarile tinerilor maniosi din Cluj-Napoca, Targu-Mures si Bucuresti

1. Demisia presedintelui Traian Basescu

2. Demisia Guvernului

3. Anularea proiectului de lege privind alegerile comasate

4. Reformarea sistemului public de Sanatate in conformitate cu principiile justitiei sociale si echitatii

5. Anularea contractului de la Rosia Montana si includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO

6. Alocarea a minim 6% din PIB pentru Educatie si reforma Invatamantului prin participarea si consultarea directa a cadrelor didactice, a studentilor, a elevilor si a societatii civile.
6.a Adoptarea statutului studentului de catre Parlament.
6.b Imbunatatirea si respectarea reglementarilor legale privind transparenta decizionala in procesul administrativ in universitati si licee.

7. Renegocierea contractelor cu privire la resursele energetice si de materii prime de interes national.

8. Reforma clasei politice si a legislatiei privind partidele politice in conformitate cu principiile descentralizarii si regionalizarii.
8.a Limitarea drastica a ordonantelor de urgenta pe legile cadru si interzicerea asumarii raspunderii guvernamentale
8.b Doua mandate, maxim, pentru fiecare parlamentar.
8.c Interzicerea traseismului politic in timpul exercitarii mandatului si in cadrul campaniei electorale sub sanctiunea pierderii mandatului.
8.d Amendarea absenteismului parlamentar si a votului la "doua maini" (zece absente intr-o sesiune parlamentara = pierderea mandatului, un flagrant de vot dublu = pierderea mandatului). Incadrarea actiunii ca o fapta de natura penala.
8.e Limitarea cheltuielilor privind cabinetele parlamentare, deplasarile parlamentarilor si diurnele. Acelasi principiu extins la toti demnitarii publici si a functionarilor publici aflati in functie de conducere.
8.f Reforma in justitie prin depolitizarea ministerului justitiei. Un ministru al justitiei apolitic numit de parlament.

9. Reforma administrativa prin definitivarea procesului de descentralizare si regionalizare.
9.a Crearea unor cadre democratice participative care sa permita consultarea cetatenilor in afara ciclului electoral (exemple: bugete participative in cartiere, comisii de dialog social, referendumuri locale, inclusiv prin mijloace electronice)
9.b Imbunatatirea legislatiei privind achizitiile publice urmarind transparenta totala si consultarea societatii civile.

10. Renegocierea acordurilor cu FMI si Banca Mondiala. Datoria externa uriasa pe care si-a asumat-o actualul guvern este sursa indatorarii si saracirii Romaniei pe termen lung, in conditiile in care populatia trebuie sa suporte returnarea imprumuturilor prin impunerea unor masuri de austeritate.

11. Majorarea salariilor si pensiilor printr-o distribuire echitabila a bugetului public (de la Interne la Educatie, de la Servicii de Informatii la Sanatate, de la Aparare la Cultura) in conditiile in care aproximativ 40% din cheltuielile totale de personal cu angajatii din sectorul public sunt distribuite la Interne, Aparare si Servicii de Informatii.

12. Criterii transparente si echitabile de finantare a proiectelor culturale atat pentru institutii publice, cat si pentru sectorul cultural independent.

13. Reforma in Agricultura
13.a Crearea unor piete de desfacere pentru producatorii autohtoni mici si mijlocii.
13.b Deblocarea fondurilor pentru dezvoltare rurala si pentru instalarea tinerilor fermieri si a fermelor de semisubzistenta si subzistenta
13.c Imbunatatirea legislatiei privind asocierea fermierilor si accesabilitatea subventiilor pentru Agricultura pe criteriile calitatii si cantitatii productiei.
13.d Etichetarea produselor modificate genetic comercializate pe piata romaneasca si un control strict al culturilor modificate genetic.

14. Crearea unui cadru legal viabil pentru integrarea persoanelor cu dizabilitati in societate si asigurarea unui trai decent

15. Incurajarea multiculturalismului si sanctionarea drastica a rasismului institutionalizat

16. Imbunatatirea legislatiei privind controlul averilor demnitarilor si functionarilor publici.
16.a Controlul si limitarea averilor reprezentantilor cultelor.

17. Imbunatatirea legislatiei privind preventia si combaterea coruptiei precum si institutionalizarea activitatii de lobby.
17.a Promovarea unei legi privind activitatea de lobby.

18. Definitivarea reala a procesului de lustratie si implementarea acestuia.

19. Actualizarea legislatiei privind dreptul la libera exprimare si adunarile publice in concordanta cu principiul constitutional al libertatii de exprimare.

20. Criterii de transparenta si concurenta in acordarea statutului de utilitate publicp diferitelor ONG-uri care activeaza in cadrul comunitatilor si care indeplinesc conditiile de acordare.

Mihnea Blidariu - Cluj-Napoca
Andi Gherghe - Tirgu-Mures
Horatiu Serb - Bucuresti


Un alt manifest a fost impartit vineri in piata de unul dintre protestatari.

"In timp ce tu mori..."

"In timp ce tu iti duci viata alergand dupa mancare, ei merg la shopping in strainatate. Cand tu te chinui sa prinzi un pret bun in piata, ei habar nu au cat costa kg de cartofi. In timp ce tu numeri in buzunar ultimii bani, ei isi schimba cardurile si isi verifica pin-ul. In timp ce tu esti furat in tramvai, ei se leagana in diverse croaziere. In timp ce tu tusesti si iti cauti infrigurat medicamentele, ei isi aprind trabucurile. In timp ce tu muncesti ca sa-ti completezi pensia, ei isi verifica conturile bancare. In timp ce tu mori, ei prind viata... Citeste intreg manifestul!

Foto: Intact Images

VIDEO! Gorj: Cainii jandarmilor sunt scosi la licitatie... Constanta, rupta de lume: 90 de localitati fara apa si curent, circulatia pe A2 inchisa...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x