La unele mp3 playere, care se vand acum pe piata din Europa, volumul maxim ajunge si la 120 de decibeli. E ca si cum ar asculta un avion care decoleaza, incontinuu.
Pentru un tanar din cinci, asta nu e o problema. Dimpotriva, butonul care regleaza volumul merge mai ales in sus.
“Am facut un test, am fost obligat sa il fac si aud perfect desi ascult muzica de 5 ani in casti”, se lauda un tanar bucurestean. Medicii sunt insa de alta parere. Expunerea indelungata la zgomote mai mari de 80 de decibeli, poate avea urmari ireversibile asupra auzului. Cum ar fi o hipoacuzie, pierderea treptata a auzului si aparitia unui zgomot in ureche, un tiuit care devine stanjenitor si care impiedica desfasurarea activitatii normale.
Tocmai de aceea, Uniunea Europeana vrea ca aparatele portabile la care se poate asculta muzica la casti sa aiba o limita de volum: 85 de decibeli. Adica, aproximativ zgomotul pe care il produce traficul obisnuit sau lucrarile la un santier.. Utilizatorii vor putea sa depaseasca aceasta limita, pana la 100 de decibeli, dar vor fi avertizati ca-si risca sanatatea, pentru ca zgomotul e de o suta de ori mai puternic.
Zgomotul traficului dintr-un pasaj aglomerat al Capitalei, prin care trece o ambulanta si un tramvai, ajunge la 100 de decibeli. Un nivel la care specialistii spun ca nu e bine sa ne expunem mai mult de cinci ore pe saptamana.
Noile reglementari intra in vigoare de la 1 martie si se vor aplica tuturor aparatelor vandute in Uniunea Europeana.
sursa foto: wired.com
Galati: Oamenii cartita, platiti sa branseze ilegal proprietarii, la conductele cu apa calda... In cat timp ar putea iesi Adrian Nastase din inchisoare...