Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat prognoza pe trei luni; iată cum va fi această iarnă în România.
În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în luna decembrie valorile medii de temperatură vor fi între — 5 şi 0 grade Celsius în Transilvania şi Moldova, între zero şi două grade Celsius, în Banat şi Crisana, intre—2 şi 1 grad Celsius, în Oltenia şi Muntenia, iar în Dobrogea, între zero şi trei grade Celsius.
Pentru luna ianuarie, meteorologii estimează temperaturi medii ale aerului ce vor fi apropiate de normal, exceptând centrul, nordul şi nord-estul ţării, unde vor fi, local, sub media climatologica.
În condiţiile în care media multianuala a lunii este de—2,1 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei şi Transilvaniei (intre—7 şi—1 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia (intre—2 şi 0 grade Celsius) şi Dobrogea (-1 şi 2 grade Celsius).
Cantităţile totale de precipitaţii vor fi în luna ianuarie, în general, excedentare în cea mai mare parte a teritoriului, norma climatologica fiind de 33,6 l/mp.
Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 74 l/mp), Oltenia (până la 57 l/mp) şi Banat-Crisana (până la 54 l/mp). La polul opus se afla Dobrogea şi Moldova, cu cantităţi de precipitaţii cuprinse între 14 şi 31 l/mp.
Potrivit ANM, în ultima lună de iarnă calendaristică, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării, media lunară fiind stabilită la—1 grad Celsius.
Pe regiuni, temperaturile medii vor fi cuprinse intre—5 şi zero grade Celsius, în Moldova şi Transilvania, intre—2 şi 2 grade Celsius în Oltenia, şi între zero şi două grade Celsius, în Banat şi Dobrogea.
În februarie, cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de normalul climatologic în regiunile sudice şi estice, dar în restul ţării vor fi în general excedentare.
Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitaţiilor, pentru februarie, de 31,6 l/mp, conform ANM. În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 57 l/mp, în Oltenia la 55 l/mp, în Banat şi Crisana (până la 50 l/mp), iar în Dobrogea şi Moldova, 26, respectiv 28 l/mp.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.
De asemenea, meteorologii au emis o avertizare pentru zilele următoare:
Ţara noastră va cuprinsă în curând, integral, de un aer polar care va produce un fenomen numit "ploaie îngheţată". Acest lucru a fost simţit deja la munte. Tot aici există un risc uriaş de producere a avalanşelor, iar turiştii sunt sfătuiţi să evite traseele periculoase.
A plouat cu animale de pluș la meciul echipei de baschet masculin Phoenix! Suporterii nu au plătit bilet, ci au intrat p... Cazul care şochează România! Câţiva elevi au bătut şi filmat o profesoară chiar în timpul orei...