Mii de români își serbează astăzi ziua onomastică! În ultimii ani, părinții români le-au dat micuților lor numele Sfântului Luca, primul iconar al lumii Despre cei patru evangheliști, Marcu, Matei, Luca și Ioan, găsim în Noul Testament numeroase mărturii, însă cu siguranță, numele celui de-al treilea sfânt s-a evidențiat în raport cu al celorlalți.
Moaștele Evabghelistului Luca: făcătoare de minuni
Sfântul Luca este pomenit de patru ori pe parcursul anului bisericesc: la 18 octombrie, pe 22 aprilie împreună cu Apostolii Nataniel şi Climent, la 20 iunie, când moaştele sale au fost mutate în Biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol și pe 4 ianuarie, cu soborul Celor Şaptezeci. La datele de pomenire și nu numai, pelerinii merg să se roage. Racla cu rămășițele pământești ale celui care încă mijlocește în fața Domnului pentru tămăduirea sufletelor și a trupurilor credincioșilor îi așteaptă. Moaștele sale sălășluiesc la Padova, în Italia, în biserica Santa Giustina. Acolo se mai află și una dintre icoanele Maicii Domnului pictate de Sfântul Luca.
Pe lângă alte titulaturi, Luca a fost primul iconar al lumii
Scrierile bisericești îl numesc sfântul, slăvitul şi întru-tot lăudatul Apostol şi Evanghelist Luca, însoţitorul Sfântului Apostol Pavel, numărat printre Cei Şaptezeci de Apostoli. Deși medic de profesie, este considerat fondatorul iconografiei. Dintre cei patru evanghelişti, Sfântul Luca este deosebit. Este singurul care nu aparține poporului israelit. Și a zugrăvit, atât din condei, cât și în pictură, chipurile sfinte ale Maicii Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos.
Se știe despre Sfântul Luca faptul că s-a născut în ținutul Antiohiei, pe teritoriul Siriei de azi. În regiunea cu populație vorbitoare de limbă greacă. A învățat carte și a devenit medic iscusit. A fost numit de Apostolul Pavel „doctorul iubit”. Cunoscând foarte bine și limbile altor popoare, a deprins și a propovăduit cu ușurință învățăturile creștine. A fost ucenic al Apostolilor. Nu a fost căsătorit și nu a avut copii. L-a slujit pe Domnul toată viața sa și că s-a stins în Grecia, la 84 de ani, după ce a pătimit mult în numele lui Hristos.
Sursă: crestinortodox.ro
Tamara Buciuceanu, despre moartea Olgăi Tudorache: ”A dispărut o mare actriță. Este un moment prea greu”... Atenție, șoferi! Filmările pentru ,,Moromeții 2'' restricționează circulația în București! Devine Capitala o adevărată „...