„Luptăm pentru dispariția acestei taxe pentru medicamentele ieftine de cinci ani de zile. Soluția găsită nu ne mulțumește suficient, însă este un pas înainte pentru a menine pe piață medicamentele ieftine.
Noi plătim impozit pe profit de 16% și o taxă clawback de 35% dacă nu se ia această măsură. Majoritatea medicamentelor sunt fabricate în România și asta înseamnă fiscalitate. Răsuflăm puțin ușurați și vom putea să fabricăm aceste medicamente și să le punem pe piață pacienților dacă această taxă va fi plafonată la un nivel sustenabil și pentru bugetul Sănătății, dar să ne permită să ne continuăm activitatea”, a explicat Dragoș Damian, președinte APRMG, potrivit Antena 3.
Reducerea taxei nu duce la ieftinirea medicamentelor, dar păstrarea ei ar putea avea consecințe grave.
„Reducerea taxei duce la scăderea fiscalității pe aceste medicamente până la maxim 20%, păstrând medicamentele rentabile în piață. Medicamentele cum sunt acum, la cele mai mici prețuri din Europa sunt nerentabile dacă la cel mai mic preț din Europa aplici și o taxă de 30%. România are medicamente ieftine ca în restul Europei, dar pe aceste medicamente mai aplică și o taxă de 30%.
Este clar că producătorii nu vor mai înregistra în România medicamente sau mai rău se vor închide fabrici și linii de producții din țară dacă se păstrează această taxă. Această taxă care a fost introdusă în 2009, s-a spus atunci că ea reprezintă un fel de frână în utilizarea medicamentelor scumpe. Ea a devenit un venit bugetar și a copleșit producătorii de medicamente din țară”, a adăugat Dragoș Damian.
Să fie lumină! Farul Genovez din Constanța se aprinde iar după 107 ani de întuneric... Un polițist și-a pus capăt zilelor, la doar 28 de ani. Gestul soției l-a distrus: „L-au găsit spânzurat, în dormitor”...