Antena Căutare

Minunile pe care le poate face tehnologia 3D, in medicina. Se experimenteaza tiparirea de tesut moale si de organe

Daca astazi putem printa documente la birou sau carti cu povesti acasa, maine am putea printa un rinichi sau un ficat, tot acasa. Tehnologia 3D devine din ce in ce mai accesibila si mai prezenta in viata reala. Si in Romania se printeaza obiecte decorative din cele mai variate, piese pentru automobile, dispozitive electronice sau matrite pentru bijuterii. Tehnologia se regaseste si in medicina. Medicii de la noi au folosit deja stenturi coronariene imprimate 3D. In prezent, se experimenteaza si tiparirea de tesut moale si chiar de organe

Parea de domeniul SF-ului, dar replicatorul din filmul Star Trek devine realitate, sub un alt nume, ce-i drept: cel de printare 3D. “Se refera la depunerea unui material sau intarirea unui material cu ajutorul unui lipici sau un liant organic a unui strat din inaltimea piesei respective”, a declarat Claudiu Radoi, reprezentantul unei firme de echipament 3 D.

Procesul porneste de la un soft din calculator. Acolo se modeleaza obiectul care se vrea tiparit. Ca sa ajungi la imaginea mea virtuala e nevoie de un scanner 3D si cateva ore de finisare pe calculator. Pentru o replica in realitate mai este nevoie de o imprimare 3D.

Modelele pentru acasa sau pentru afaceri pleaca de la cateva mii de euro si pot ajunge pana la 40.000. Imprimantele 3D industriale ajung sa depaseasca insa si un milion de euro.

In prezent, se folosesc 40 de tipuri de materiale pentru modelele 3D. “In loc sa printezi plastic, poti folosi materiale biologice si astfel sa creezi tesut tridimensional. Daca cineva va avea nevoie de un cartilaj sau un menisc nou, poate chiar un os, dupa ce a suferit un accident, se vor preleva celule de la pacient”, a precizat Hod Lipson, director of the Computational Synthesis Laboratory at Cornell University .Mai exact, tehnologia minune poate fi folosita de medici. Ca sa intelegeti: medicii din State au printat deja un rinichi. Deocamdata doar l-au prezentat pentru ca tehnologia este inca experimentala. Dar. cutia Pandorei s-a deshis. “O firma din lume a reusit sa creeze un stent complet absorbabil si ea este creata prin aceasta tehnologie 3D. Stentul, in sine costa 4.000-5.000 de euro. Noi, in clinica am pus deja”, a mentionat medicul cardiolog Oren Iancovici.

In Belgia, se printeaza deja proteze de sold, iar in Germania, se folosesc imprimantele 3D pentru a produce vase de sange artificiale. Si este doar inceputul.

Companiile de aerotaxi castiga in doua zile cat toate masinile galbene din Bucuresti intr-o luna... Calul, cainele si politistul. Zorro, Bebe si Robert fac dreptate in comuna constanteana Baraganu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x