Echipa de control în cazul morţii lui Gyuri Pascu va înainta un raport ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, informaţiile de până acum denotând o posibilă abordare terapeutică superficială din partea Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, a anunţat Ministerul Sănătăţii.
O echipă formată din reprezentanţii Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, inspectori ai Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti au efectuat, miercuri, un control la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov pentru a analiza modul în care a fost gestionat cazul actorului Ioan Gyuri-Pascu, au anunţat reprezentanţii MInisterului Sănătăţii (MS).
Echipa de control a analizat modul în care a fost repartizat acest caz, a analizat fişa de urgenţă prespitalicească şi a discutat cu medicul care a fost la consultaţie, pentru a avea o imagine clară asupra modului în care s-a intervenit, precizează MS.
Aceeaşi echipă de control va elabora un raport pe care îl va înainta atât ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, cât şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
Informaţiile de până acum denotă o posibilă abordare terapeutică superficială, arată reprezentanţii MS.
Urmare a acestui lucru şi după analizarea tuturor documentelor şi procedurilor, Ministerul Sănătăţii va sesiza Colegiul Medicilor din România, care are atribuţii în a se pronunţa asupra unor potenţiale culpe medicale, precizează MS.
Echipa de control a încercat să clarifice care a fost situaţia atunci când medicul de pe ambulanţă a ajuns la Gyuri Pascu şi ce l-a determinat să ia decizia de a-l trata ca pe un caz de "atac de panică".
Colegiul Medicilor Bucureşti a anunţat că s-a autosesizat în acest caz şi că va declanşa propria anchetă.
O anchetă internă, care se va încheia joi, este şi la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIF), după decesul lui Gyuri Pascu, întrucât artistul a fost consultat, mai întâi de un medic al SABIF, care a a constatat că analizele lui sunt bune, şi apoi de un echipaj SMURD, care l-a găsit pe artist în stop cardiorespirator.
"Facem o anchetă administrativă internă. Rezultatul va fi cunoscut joi. La ora 3.26 (luni dimineaţă, n.r.) am primit o solicitare pentru un bărbat de 55 de ani care avea atacuri de panică şi nu mai dormise de trei zile. Soţia a confirmat acest lucru. I s-au făcut analize, luând în calcul spusele soţiei că a avut atacuri de panică, şi erau bune", a explicat, pentru News.ro, managerul SABIF , dr. Alis Grasu, citând din declaraţiile medicului care a fost la caz.
Managerul SABIF a adăugat că, după o oră şi jumătate, un nou apel semnala că bărbatul nu mai respiră.
"După aproximativ o oră şi jumătate a fost primit un alt apel în care se spunea că bărbatul s-a învineţit şi nu mai respiră. A fost trimis un alt echipaj SABIF, dar acolo era şi un echipaj SMURD", a spus Grasu.
Rezultatul anchetei interne va fi transmis, joi, Ministerului Sănătăţii.
Gyuri Pascu a chemat o ambulanţă cu două ore înainte de deces, în noaptea de duminică spre luni, iar medicul care a ajuns la locuinţa acestuia i-a pus diagnosticul de "atac de panică" şi i-a administrat o jumătate de fiolă de diazepam, au scris jurnaliştii de la GSP, citând surse din Serviciul de Ambulanţă.
”Au trimis o ambulanţă de tip AMD, de consultaţii la domiciliu, cu un echipaj format dintr-un şofer şi un medic. Gyuri era agitat şi medicul i-a dat doar un calmant, un diazepam, i-a pus diagnosticul de atac de panică şi a plecat”, a spus o sursă de la Ambulanţa Bucureşti, citată de GSP.
Peste mai puţin de două ore, a urmat un alt apel la 112, la care au ajuns, de această dată, trei maşini: două de la SMURD şi o ambulanţă de tip C, cu medic, de la Ambulanţa Bucureşti. Gyuri Pascu nu a mai putut fi resuscitat.