Ca în fiecare an, Moșii de iarnă se vin cu o mulțime de tradiții, obiceiuri și superstiții de care să ținem cont. Credincioșii merg la biserică și împart pachețele cu mâncare în această zi dedicată celor adormiți.
De asemenea, există câteva activități casnice pe care gospodine nu trebuie să le facă pe data de 9 martie 2024. Le este interzis să dea cu mătura, să arunce gunoiul sau să spele hainele.
Tot în Sâmbăta Morților de iarnă, foarte multe persoane se roagă pentru sufletele răposaților. În rândurile de mai jos este o rugăciune pe care trebuie să o rostești pe 9 martie 2024, de Moșii de iarnă. Se spune că aceasta te ferește de necazuri și aduce liniștea sufletească.
Rugăciune puternică pentru Moșii de iarnă 2024
Atunci când se prăznuiesc Moșii de iarnă, credincioșii obișnuiesc să dea de pomană oamenilor săraci sau vecinilor pentru sufletelor răposaților. De asemenea, aceștia trebuie să spună și o rugăciune puternică pe data de 9 martie 2024.
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”, este rugăciunea care trebuie rostită de Sâmbăta Morților, potrivit playtech.ro.
Motivul pentru care se împart colaci de Moșii de iarnă
O tradiție de care se ține cont și în ziua de astăzi se referă mâncarea pe care credincioșii o duc la biserică în Sâmbăta Morților. Din popor se spune că se merge cu colivă, vin și colaci pe care preotul o să-i sfințească după slujbă sau în timpul ei.
Citește și: Rugăciunea săptămânală care te poate te ține departe de cele rele. Când se rostește și cui îi este închinată
Pe data de 9 martie 2024, gospodinele aprind cuptoarele pentru a face colaci deoarece aceștia au o semnificație importantă. La nunți și botezuri ei sunt un semn al bucuriei în timp ce la înmormântări simbolizează trecerea omului prin viață, închiderea ciclului vieții și un pod de trecere către o lume nouă, lumea de dincolo.