Antena Căutare

Noi schimbări în Codul Rutier! Anunț important pentru șoferii pe două roți. Cum îi afectează modificările

Se schimbă din nou Codul Rutier, iar de această dată îi vizează pe șoferii pe două roți. Îi pot aștepta amenzi usturătoare, dacă nu respectă noile reguli.

colaj Poliția Română - Circulație, bărbat în uniformă, și motociclist în trafic
Noile schimbări din Codul Rutier îi vizează pe șoferii pe două roți | Shutterstock

Vor avea loc modificări semnificative în Codul Rutier. Aceste reguli noi vizează conducătorii de motociclete și mopede.

Anunț important pentru șoferii pe două roți

Potrivit legii în vidoare, conducătorii de motociclete și mopede sunt obligați, la fel ca ceilalți șoferi, să fie dotați cu extinctor, triunghiuri și trusă medicală.

Citește și: Gestul comun care le-ar putea aduce amenzi usturătoare pietonilor. Un proiect de lege urmărește pedepsirea acestei fapte

Inițiatorii proiectului consideră că această obligație este imposibil de respectat în cele mai multe cazuri.

Potrivit unei surse, reprezentanții USR și PNL susțin că legea în vigoare nu este destul de clară, lăsând loc de interpretare pentru șoferii pe două roți.

Citește și: Alina Laufer, despre cum i-a afectat familia accidentul rutier din vară: „Am crezut că o să treacă”. Ce a spus despre gemenii săi

Parlamentarii susțin că șoferii care dețin permis de conducere categoriile AM, A1, A2 și A nu sunt conștienți de obligația amintită anterior.

Cât este amenda pentru încălcarea acestei legi

Printre cazurile care au ajuns în presă este și cel din județul Cluj, unde echipajele de Poliției îi amendau pe motocicliști în baza acestei legi, în ciuda faptului că nu găseau alte nereguli la șoferii respectivi.

Citește și: Toți șoferii trebuie să știe! Ce modificări pot apărea în Codul Rutier și ce pot păți românii dacă nu se conformează legii

Inițiatorii proiectului consideră că respectiva lege nu are utilitate. Ba mai mult, ei susțin că facilitează abuzurile, cetățenii nefiind informați cu privire la respectiva obligație. Astfel ei riscă amenzi în valoare de aproximativ 700 de lei.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în luna noiembrie a anului 2022, primind aviz favorabil în comisiile de specialitate din Camera Deputaților.

Citește și: Schimbări în Codul Rutier. Șoferii români vor fi supuși mai multor controale. De ce riscă să rămână fără permis în doar 3 zile

Potrivit sursei citate anterior, modificările propuse vor afecta Articolul 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, având ca scop eliminarea obligativității pentru posesorii de mopede și motociclete de a avea extinctor, triunghiuri și trusă medicală în dotare.

Această modificare pleacă de la imposibilitatea majorității vehiculelor pe două roți de a rspecta legea aflată în vigoare. Prin adoptarea acestei legi, șoferii pe două roți nu ar mai fi supuși abuzului și nu ar mai risca o amendă de 700 de lei atunci când circulă pe drumurile publice.

Citește și: Schimbare majoră în Codul Rutier. Ce spune noua lege care vine în sprijinul șoferilor ce au primit amenzi

Alte modificări aduse Codului Rutier

Alte modificări aduse Codului Rutier țin și de valabilitatea permiselor de conducere. Un alt proiect de lege propune extinderea perioadei de valabilitate a permiselor de la 10 la 15 ani pentru șoferii cu vârsta sub 70 de ani, însă cu anumite condiții.

În schimb, cei care au depășit vârsta de 70 de ani vor fi obligați să se supună unor teste mai frecvente. De asemenea, vor trebui să își preschimbe documentul la fiecare cinci ani.

În cazul celor care au trecut de 80 de ani, regulile devin și mai stricte. Aceștia sunt obligați să se testeze o dată la doi ani.

Cât a ajuns să coste un brad artificial anul acesta. Prețurile la care clienții se uită cu ochii mari... (P) Sfaturi pentru păstrarea și servirea șampaniei în mod corespunzător...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x