Antena Căutare

Schimbare majoră în Codul Rutier. Ce spune noua lege care vine în sprijinul șoferilor ce au primit amenzi

Vești bune pentru șoferi! O nouă lege legată de contestarea amenzilor a fost promulgată și astfel, conducătorii auto pot scăpa mai ușor de contravenții.

imagini cu politisti in trafic Galerie
Schimbare majoră în Codul Rutier. Ce spune noua lege care vine în sprijinul șoferilor ce au primit amenzi | Shutterstock

Mai exact, este vorba despre Legea 254/2023, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial și face referie la contestarea amenzilor. Potrivit antena3.ro, aceasta în vigoare pe 27 iulie 2023 și le vine în ajutorul șoferilor, prinși pe picior greșit.

Schimbare majoră în Codul Rutier. Amenzile rutiere pot fi contestate și la judecătoria de domiciliu

Potrivit noilor modificări din Codul Rutier, începând de acum, contestarea amenzilor se va putea face și la judecătoria de domiciliu, nu doar în localitatea în care conducătorul auto a fost sancționat.

Deși plângerile contravenționale puteau fi depuse astfel și la judecătoria de domiciliu, de mai bine de un an, acest lucru nu era posibil și în cazul contravențiilor rutiere. Conform vechii legi, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a unei abateri de la Codul rutier putea fi depusă doar la judecătoria din locul în care a fost constatată fapta.

Acest lucru devenea problematic în momentul în care de exemplu, șoferul era doar în tranzit prin respectiva localitate și de cele mai multe ori, acesta își vedea de drum și se alegea cu o amendă.

Citește și: Ce trebuie să faci pentru a răci mașina mai repede, pe timp de vară. Greșeala făcută de șoferi ce poate defecta aerul condiționat

În acest context, noua modificare a Codului rutier le permite conducătorilor auto să conteste sancțiunile rutiere și la judecătoria de domiciliu.

Legea 254/2023, ce a fost publicată luni în Monitorul Oficial și ce intră în vigoare pe 27 iulie 2023, vizează, în esență, modificarea Codului rutier. Aceasta stabilește o competență alternativă de soluționare a plângerilor legate de contravențiile rutiere.

Mai exact, pe lângă judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta, așa cum era până acum, procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor rutiere pot fi contestate și la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul.

„Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede noua lege, potrivit avocat.net.

Citește și: La ce folosește, de fapt, acest mic spațiu de pe interiorul portierei de la mașină. Mulți șoferi sunt uluiți să afle abia acum

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Pompierii români, adevărați eroi în Grecia. Imaginile înduioșătoare cu animalele salvate din flăcări | FOTO... Prognoza meteo 26 iulie 2023. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x