- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mai exact, este vorba despre Legea 254/2023, care a fost deja publicată în Monitorul Oficial și face referie la contestarea amenzilor. Potrivit antena3.ro, aceasta în vigoare pe 27 iulie 2023 și le vine în ajutorul șoferilor, prinși pe picior greșit.
Schimbare majoră în Codul Rutier. Amenzile rutiere pot fi contestate și la judecătoria de domiciliu
Potrivit noilor modificări din Codul Rutier, începând de acum, contestarea amenzilor se va putea face și la judecătoria de domiciliu, nu doar în localitatea în care conducătorul auto a fost sancționat.
Deși plângerile contravenționale puteau fi depuse astfel și la judecătoria de domiciliu, de mai bine de un an, acest lucru nu era posibil și în cazul contravențiilor rutiere. Conform vechii legi, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a unei abateri de la Codul rutier putea fi depusă doar la judecătoria din locul în care a fost constatată fapta.
Acest lucru devenea problematic în momentul în care de exemplu, șoferul era doar în tranzit prin respectiva localitate și de cele mai multe ori, acesta își vedea de drum și se alegea cu o amendă.
În acest context, noua modificare a Codului rutier le permite conducătorilor auto să conteste sancțiunile rutiere și la judecătoria de domiciliu.
Legea 254/2023, ce a fost publicată luni în Monitorul Oficial și ce intră în vigoare pe 27 iulie 2023, vizează, în esență, modificarea Codului rutier. Aceasta stabilește o competență alternativă de soluționare a plângerilor legate de contravențiile rutiere.
Mai exact, pe lângă judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta, așa cum era până acum, procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor rutiere pot fi contestate și la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul.
„Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede noua lege, potrivit avocat.net.
Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro
Pompierii români, adevărați eroi în Grecia. Imaginile înduioșătoare cu animalele salvate din flăcări | FOTO... Prognoza meteo 26 iulie 2023. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi...