Antena Căutare

Nu suntem in "Topul 500 al universitatilor"!

Nici in acest an nu avem macar o universitate in top 500, intocmit de Academic Ranking of World Universities. Nici statele din vecinatate nu se pot lauda prea mult cu prezenta in acest top, cu exceptia Ungariei, Poloniei, Cehiei si Sloveniei.

In timp ce noi inca ne uitam de departe la clasament, China are anul acesta 22 de universitati in acest top, fiind si pe locul al doilea in lume ca Produs Intern Brut (PIB). Bineinteles, pe primul loc a ramas, pentru al optulea an consecutiv, Universitatea americana Harvard.

Reprezentantii studentilor din Romania nu sunt foarte incantati de aceste clasamente, deoarece, spun ei, studiul are la baza criterii care nu se potrivesc foarte bine mediului universitar din tara noastra.

"Fenomenul de ranking sau clasare a universitatilor tinde sa ia amploare pe scena institutionala din Romania, dorindu-se a se materializa in diferite topuri ale universitatilor evaluate pe baza unor criterii externe, in care studentii se regasesc prea putin si care nu contribuie la dezvoltarea profesionala a acestora. Implicatiile acestui fenomen sunt predominant de natura stiintifica, lasandu-se la o parte abordarea sociala a statutului de student sau a proceselor de asigurare a calitatii, atat de importante pentru un invatamant de calitate. Se poate ajunge, asadar, in situatia in care universitatile se vor indeparta de la misiunea declarata, setandu-si prioritati specifice criteriilor de clasament tip ranking", este pozitia oficiala a Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

Studentii mai spun ca rankingurile si clasamentele sunt componente ale marketizarii invatamantului superior, in care forma capata o importanta marita in detrimentul fondului.

Tot articolul, in Jurnalul National

Inundatiile si austeritatea au adus sfarsitul programului social de locuinte... Maternitatea Giulesti, urmarita penal pentru ucidere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x