Anica Gogeanu sau „Tanti Anica”, așa cum I se spune, are ambiția să termine clasa a treia ca premiantă. Crede că singura lumină din viața ei este educația, de care nu a avut parte în copilărie. Acum, un program plătit de Uniunea Europeană o învață tabla înmulțirii la vârsta a treia.
Femeia este unul dintre adulții care recuperează ce au pierdut în copilărie, la cursurile de la școala din comuna Barcea-Galați.
„Fac patru clase aici, la Podoleni, şi apoi la Barcea, alte patru clase, să facă patru şi cu patru, opt clase”, spune Anica Gogeanu.
„Tanti Anica, cum îi spun eu, mă umple de energie. Dacă greşeşte o înmulţire (...) se emoţionează: Doamna, nu este bine aici! Parcă vezi o tristeţe pe faţa ei”, a spus învățătoarea Carmen Cucoaneș.
Pentru colegii ei, unii mult mai tineri, eleva de 58 de ani este un exemplu. „Dacă vine ea, parcă ne dă curaj mai mult, ambiţie mai multă, din cauza ei”, a spus un copil.
După ce termină orele, Anica Gogeanu rămâne la școală. Face curățenie în sălile de clasă ca să nu piardă singurul ei venit, ajutorul social de aproximativ 140 de lei pe lună. Apoi se grăbește acasă. Nu are electricitate, așa că ar fi bine să își termine temele înainte să se întunece.
În casa luminată doar de focul din soba mică și cu prispa acoperită de folii de plastic, Anica Gogeanu adoarme cu un vis: să fie premianta clasei a III-a, chiar și la 58 de ani.
În copilărie, Anica Gogeanu a terminat clasa I, apoi în clasa a II-a a rămas repetentă și după aceea, a abandonat. „Nu-mi plăcea la școală. Mi-era și greu, mi-a fost greu la cap, nu înțelegeam”, povestește femeia. Așa că părinții au luat-o cu ei pe câmp – „mă duceam cu mama la grădină, la CAP, la vinete, roșii, ardei”. Femeia mai are o soră și un frate care au făcut mai multă școală decât ea.
Tanti Anica a reluat clasa a II-a între octombrie 2018 și martie 2019, apoi a început-o pe a III-a, pe care urmează să o termine în februarie. Apoi a IV-a și tot așa, până într-a VIII-a, visează femeia. „Sunt veselă acum că știu să răspund la școală”.
Tanti Anica spune că a luat toată viața ajutor social și a mai lucrat cu ziua prin sat. Și în prezent merge la vie, la prășit sau la cules de legume, pentru un ban în plus. „Mă mai duc la care sunt bolnavi să duc o găleată cu apă, fără bani, faci o pomană doar”.
La fel ca ea, mai fac școală, târziu: Eugenia, 38 de ani, Tincuța, 43 de ani, Costică, 39 de ani, Vali, 40 de ani și Laura, 45 de ani, în programul „A doua șansă”.
Vârsta maximă la care te poți înscrie la „A doua șansă”, nivel primar, este de 64 de ani, potrivit Virginiei Bujor, directoarea școlii din Barcea.
Acoperiş smuls şi termoizolaţie desprinsă de pe faţada unui imobil la Râmnicu Vâlcea, din cauza vântului puternic... Numărul cazurilor de gripă crește alarmant: "Te doare capul, faci febră 40 de grade, ai gripă. Izolează-te și sună ...