30 octombrie, o zi banală, o zi fără nicio însemnătate pentru România! Totul s-a schimbat într-o seară de vineri. Un incendiu a pornit brusc într-un club din Capitală. A luat 26 de vieţi în doar câteva secunde. Bilanţul actual, 60 de morţi
Două minute. De atât a fost nevoie pentru ca un concert aşteptat să se transforme într-o tragedie naţională. În două minute, 26 de tineri s-au transformat în amintire. Şi câţiva, în eroi. Nimeni nu ştie cum unii dintre ei au reuşit să iasă şi să scoată zeci de răniţi pe o uşă de doi metri înălţime şi doar unul lăţime.
Anchetatorii au audiat zeci de supravieţuitori. Au vizionat imaginile suprinse de camerele de supraveghere.
Ce a reieşit în anchetă?
400 de suflete s-au adunat, în seara de 30 octombrie, în club Colectiv pentru a-i auzi pe cei de la “Goodbye to Gravity”. Trupa îşi lansa cel de-al doilea album.
Organizatorii anunțau un spectacol inedit, un show de lumini, efecte pirotehnice, decoruri special create și alte surprize. Printre cei care veniseră la concert se aflau numeroși artiști, fotografi, jurnaliști, arhitecți, studenți, dar și cetățeni străini și câțiva minori.
Ora 21:00 Începe concertul. Timp de o și jumătate, formația „Goodbye to Gravity” a interpretat cele nouă piese de pe noul album, dar și altele mai vechi.
Ora 22:30 O altă piesă din concert se lansează cu efectele pirotehnice. Artificiile din clubul Colectiv au fost instalate de doi pirotehniști autorizați angajați ai firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Viorel Zaharia și Marian Moise.
Show-ul pirotehnic era asigurat de Marian Moise care se afla în club. Artificiile se pare că nu au fost puse la distanța corespunzătoare față de stâlpul capitonat cu burete.
Erau numai 3 metri între scenă și stâlp, iar jerbă de scântei, aruncată cu forță de la două artificii, ajunge la unul dintre stâlpii schelei tehnice, care deservea scena, și el ia foc.
Scânteile rezultate de la acest stâlp sunt orientate direct către alt stâlp de susținere al imobilului, aflat pe partea stângă a scenei în imediata apropiere a ei. Stâlpii erau acoperiți cu un strat de burete (ușor inflamabil) pentru izolare fonică.
Momentul în care stâlpul se aprinde
Andrei Găluț încercă să facă o glumă: „asta nu era prevăzut în program” și cere, pe un ton foarte calm, un extinctor pentru a stinge focul. Un bodyguard al clubului încearcă să stingă focul cu un extinctor.
Un grup de 50-70 de oameni au părăsit preventiv clubul. Panica încă nu s-a instalat!
Ora 22:32 Este înregistrat primul apel la 112.
Citește mai departe pe observator.tv!
"Atenție, se utilizează numai în spațiu deschis"! Artificiile care au declanșat incendiul din Colectiv erau de... Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. Meteorologii au reînnoit prognoza meteo pentru următoarele trei luni...