Supranumită și “marea doamnă a artei conceptuale în România”, Geta Brătescu s-a stins din viață la 92 de ani, lăsând în urmă familia și colegii îndurerați. Această artistă a fost o reprezentantă de seamă a avangardei postbelice. Ea a studiat în paralel literatura, arta și filosofia, devenind un artist complet.
Artista a fost decorate cu Ordinul “Steaua României” datorită propunerii președintelui ICR, doamna Liliana Țuroiu. Astăzi, Institutul Cultural Român își exprimă regretul cu privire la cele întâmplate. În 2008, artista a primit și titlul de “Doctor Honoris Causa” al Universității Naționale de Artă din București datorită excelentelor sale aptitudini ca ilustratoare, scriitoare și director artistic al revistei “Secolul 20/Secolul 21”.
Geta Brătescu ne-a reprezentat țara la Bienala de artă de la Veneția cu expoziția ce s-a intitulat “Apariții”. Printre altele, unul din proiectele sale recente a fost o expoziție la Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive din America precum și expoziția personașă de la Tate Liverpool.
Din nefericire, Geta Brătescu a obținut apreciere la nivel internațional abia în ultimii ani ai vieții sale, după participarea sa la evenimente importante precum Bienala de la Istanbul (2011), Bienala de la Veneția (2013) și Trienala de la Paris (2012). Mai mult decât atât, multe muzee și galerii importante precum MoMA (New York0, Tate Modern (Londra) și multe alte muzee i-au achiziționat operele.
În septembrie 2017, președintele Klaus Iohannis a hotărât decorarea artistei cu Ordinul Național “Steaua României”. Astfel, Geta Brătescu a primit acestă onorabilă distincție în atelierul său de lucru în ianuarie 2018.
Unul dintre cele mai admirate pavilioane a fost Pavilionul României la Bienala Internațională de Artă de la Veneția care a găzduit proiectul “Apariții” al Getei Brătescu î n 2017. În același timp, ICR a susținut prezența unei expoziții a marii artiste și la Muzeul de Arte Frumoase din Gent.
Regretata Geta Brătescu a avut o carieră impresionantă de peste 60 de ani în care a primit milioane de aprecieri din partea publicului, mereu dornic să îi vadă lucrările.
Sursă foto: independent.co.uk, tate.org.uk
Zilele Bucureștiului 2018. Restricții de circulație. Află pe unde NU SE TRECE, în București, weekendul acesta... Evaluarea Națioanală 2019. Calendar complet al evaluărilor naționale...