Versurile poeziei „Balada unui greier mic” scrisă de George Topârceanu au fost modificate în manualul de Comunicare în limba română pentru elevii de clasa a II-a, după cum a atras atenția pe internet un cadru didactic din Petroșani.
Femeia a scris că nu le poate impune elevilor ei să înveţe varianta „masacrată” a acestei opere.
Poezia lui Topârceanu a fost modificată de autorii manualului școlar, care au păstrat câteva versuri, dar au schimbat topica şi unele cuvinte.
„Asemeni greieraşului din poezie, şi eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topârceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba!...”, a scris cadrul didactic pe Facebook, potrivit News.ro.
„Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam că o să vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam să mai adun / O grăunţă cât de mică, / Să nu cer de împrumut / La vecina mea furnică, // Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Sunt tare mic şi necăjit!”, este varianta din manual, în timp ce versurile corecte ale poeziei sunt: „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam şi eu s-adun / O grăunţă cât de mică, / Ca să nu cer împrumut / La vecina mea furnică, / Fi'ndcă nu-mi dă niciodată, / Şi-apoi umple lumea toată / Că m-am dus şi i-am cerut... // Dar de-acuş, / Zise el cu glas sfârşit / Ridicând un picioruş, / Dar de-acuş s-a isprăvit... / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Tare-s mic şi necăjit!”.
Mai multe greşeli de gramatică şi punctuaţie au fost găsite mai ales în manualele de clasa a VI-a, apărute la Editura Didactică şi Pedagogică, inclusiv greşeli în ceea ce priveşre scrierea unor nume de oraşe sau de ape.
Exercițiul Seism 2018. De ce nu a mai fost utilizat sistemul Ro-Alert... Legea pensiilor aduce schimbări drastice! Ce se întâmplă cu românii care vor să se pensioneze mai repede...