Antena Căutare

Tunete și fulgere pe internet! O poezie a lui George Topârceanu, „MASACRATĂ” într-un manual de Limba Română

Versurile poeziei „Balada unui greier mic” scrisă de George Topârceanu au fost modificate în manualul de Comunicare în limba română pentru elevii de clasa a II-a, după cum a atras atenția pe internet un cadru didactic din Petroșani.

Versurile poeziei „Balada unui greier mic” scrisă de George Topârceanu au fost modificate în manualul de Comunicare în limba română pentru elevii de clasa a II-a, după cum a atras atenția pe internet un cadru didactic din Petroșani.

Femeia a scris că nu le poate impune elevilor ei să înveţe varianta „masacrată” a acestei opere.

Poezia lui Topârceanu a fost modificată de autorii manualului școlar, care au păstrat câteva versuri, dar au schimbat topica şi unele cuvinte.

„Asemeni greieraşului din poezie, şi eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topârceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba!...”, a scris cadrul didactic pe Facebook, potrivit News.ro.

„Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam că o să vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam să mai adun / O grăunţă cât de mică, / Să nu cer de împrumut / La vecina mea furnică, // Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Sunt tare mic şi necăjit!”, este varianta din manual, în timp ce versurile corecte ale poeziei sunt: „Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Nu credeam c-o să mai vii / Înainte de Crăciun, / Că puteam şi eu s-adun / O grăunţă cât de mică, / Ca să nu cer împrumut / La vecina mea furnică, / Fi'ndcă nu-mi dă niciodată, / Şi-apoi umple lumea toată / Că m-am dus şi i-am cerut... // Dar de-acuş, / Zise el cu glas sfârşit / Ridicând un picioruş, / Dar de-acuş s-a isprăvit... / Cri-cri-cri, / Toamnă gri, / Tare-s mic şi necăjit!”.

Mai multe greşeli de gramatică şi punctuaţie au fost găsite mai ales în manualele de clasa a VI-a, apărute la Editura Didactică şi Pedagogică, inclusiv greşeli în ceea ce priveşre scrierea unor nume de oraşe sau de ape.

Exercițiul Seism 2018. De ce nu a mai fost utilizat sistemul Ro-Alert... Legea pensiilor aduce schimbări drastice! Ce se întâmplă cu românii care vor să se pensioneze mai repede...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x