Antena Căutare

OBSERVATOR SPECIAL: Intre placere si dependenta. Jocurile video au devenit adevarate opere de arta!

Au trecut mai bine de trei decenii de la aparitia primului joc video! Nu e cazul sa spunem cat de jenant aratau primele astfel de jocuri. Niste pixeli aruncati pe ecran si gata! Acum, insa, jocurile video sunt adevarate opere de arta. Grafica, personajele aproape reale, povestile captivante. Si ne mai miram ca o gramada de oameni sunt dependenti de jocurile pe computer! Tocmai de aceea, divertismentul virtual reprezinta o industrie de zeci de miliarde de dolari

Jocurile video evolueaza de la an la an, iar detaliile grafice, actiunea din ce in ce mai complexa si asemanarea izbitoare cu realitatea au atras numerosi oameni intr-o adevarata lume virtuala. Acolo poti fi oricine doresti, de la golgeterul unei echipe de fotbal, la soldatul invincibil, gata sa infrunte orice pericol.

Intr-o continua evolutie sunt si platformele pe care utilizatorii le pot folosi pentru a se bucura pe deplin de calitatile unui joc. Daca in trecut un volan sau un joystick erau suficiente pentru a face jocul cat mai interactiv, in zilele noastre putem interactiona printr-o simpla camera video. “Ce conteaza foarte, foarte mult este sa imbini ideea, cu povestea, cu partea audio astfel incat jucatorul sa se conecteze bine cu jocul tau”, este de parere Marius Potirniche, manager de department UBISOFT.

Primele jocuri aveau o grafica rudimentara. E ca si cum ai compara acum o plasma cu un televizor alb-negru. Un salt impresionant a fost trecerea de la 2D la 3D. Odata creata o lume tridimensionala, grafica s-a imbunatatit treptat si numarul utilizatorilor a crescut de la an la an.

Este si cazul jocului Diablo 3 care s-a vandut in trei milioane de exmplare din prima zi in care a aparut in magazine. Asta in conditiile in care, alte doua milioane de exemplare fusesera precomandate cu niste ani inaintea lansarii oficiale. “Un joc este construit pentru o comunitate sau pentru anumiti oameni care devin publicul tinta”, a mai spus Marius Potarniche.

Doar anul trecut piata mondiala a jocurilor video a ajuns la 60 de miliarde de dolari. Pentru anul 2015, piata este estimata sa creasca la 82 de miliarde. “Industria jocurilor video este o industrie foarte mare. Probabil este comparabila sau chiar mai mare decat industria cinematografica”, a adaugat Potarniche.

Nu e de mirare ca jocurile video au ajuns sa creeze dependenta. Psihologii s-au confruntat deja cu multe cazuri de "gameoholici fara frontiere". “Sunt copii care sunt grav afectati de sociofobie, sunt grav afectati de capacitatea de a mai lega o relatie interumana cu cei de varsta lor”, considera psihologul Hanibal Dumitrascu.

Simptomele dependentei de jocuri sunt usor de sesizat. Daca fiul dumneavoastra prefera sa stea in fata computerului, in loc sa iasa cu prietenii, daca va ignora cu superioritate, daca mananca rar si daca face dus numai in urma unor somatii, e clar: e gameoholic.

Intre placerea de a juca si dependenta de jocurile video exista o linie foarte subtire. Odata intrat in aceasta lume virtuala atractiva, trebuie sa fim atat de echilibrati incat sa nu cadem prada exceselor. Pentru ca, daca nu abuzam, jocurile pot fi cea mai buna sursa de distractie.

SPECIAL: Autostrada Transilvania, bilantul celei mai mari realizari administrative de dupa '89 are o imagine diametral o... O femeie tratata cu vitamine la Spitalul Judetean din Craiova a ajuns in stare grava la un spital din Capitala...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x