Antena Căutare

Astenia de toamnă, starea pe care mulți o ignoră. Cum o recunoști și cum o tratezi

Astenia de toamnă este mai puțin cunoscută decât astenia de primăvară, dar simptomele sunt la fel de deranjante și nu ar trebui să le ignorăm. Iată cum recunoșțti astenia și cum o poți trata

Astenia de toamna

Astenia de toamnă este mai puțin cunoscută decât astenia de primăvară, dar simptomele sunt la fel de deranjante și nu ar trebui să le ignorăm. Iată cum recunoșțti astenia și cum o poți trata.

Astenia, în general, fie că vorbim despre astenia de toamnă sau astenia de primăvară, se traduce printr-o slăbiciune, o stare de oboseală avansată, aparent inexplicabilă, nejustificată, ce duce la dereglări ale funcțiilor organismului. Astenia afectează preponderent psihicul, de accea se mai numește și astenia psihică sau astenia nervoasă, iar de la astenia de toamnă la o depresie în toată regula nu e decât un pas.

Ce este astenia de toamnă?

Astenia de toamnă nu este o boală propriu-zisă, ci o stare de slăbiciune fizică şi psihică, o tulburare. Din nefericire, poate duce la afecţiuni mai grave, care necesită ajutor de specialitate. De regulă simptomele încep să apăra odată cu lunile de toamnă și se pot prelungi până în perioada de iarnă, lăsându-vă fără energie și cu o stare de tristețe permanență. Uneori poate apărea și în lunile de primăvară și este numită astenia de primăvară.

Articolul continuă după reclamă

Orice persoană poate dezvolta astenie, dar această problemă apare mai frecvent în anumite cazuri:

  • la persoanele care trăiesc în zonele în care zilele de iarnă sunt foarte scurte sau există schimbări mari în cantitatea de lumina naturală primită pe parcursul anotimpurilor;
  • în rândul femeilor;
  • în rândul persoanelor cu vârstă cuprinsă între 15 și 55 ani;
  • în rândul persoanelor care au în familie rude cu astenie.

Cauze astenie de toamnă

Modificarea temperaturilor – schimbarea drastică de temperatură ce vine odată cu toamnă are un impact major asupra modului în care funcționează organismul. Pentru a se adapta temperaturilor mai scăzute, organismul depune mai multe efort, consumă mai multă energie și astfel apare senzația de slăbiciune. Modificarea temperaturilor poate avea și un impact emoțional puternic.

Micșorarea zilei – pe măsură ce toamnă își intră în drepturi, ziua devine din ce în ce mai scurtă și se întuneca tot mai devreme. Asta înseamnă mai puțin timp petrecut la lumina, deci risc crescut de depresie.

Astenia de toamnă, simptome. Cum o recunoști

În cazul asteniei capacitatea de concentrare și de gândire scade simțitor, la fel ca și apetitul sexual. Pot apărea și dureri de spate, abdominale, musculare, în piept. Insomniile sau, dimpotrivă, necesitatea unui somn prelungit se numără și ele printre caracteristici. Pot apărea și stări de leșin, amețeli, sunete ciudate în urechi, imagini în ceață.

  • lipsa poftei de mâncare
  • hipotensiune arterială
  • sentimente regulate sau constante de apatie
  • tristeţe fără un motiv aparent
  • tendinţa de a te supăra mai uşor
  • interes sexual scăzut
  • dureri de cap, amețeli
  • nivel redus de energie şi slăbiciune musculară, epuizare sau, în unele cazuri, pierderea părului

Astenia de toamnă. Cum o tratezi

Expunerea zilnică la lumina zilei poate ameliora simptomele asteniei. Chiar și fără tratament, astenia, de obicei, dispare la final de sezon, însă tratamentul accelerează dispariția acesteia.

Sportul este și el de ajutor în combaterea asteniei de toamnă, asta pentru că eliberează hormoni ai fericirii în creier, îmbunătățind dispoziția pacientului. Pentru potențarea efectului sportului, se recomanda practicarea acestuia în aer liber.

În cazurile mai grave, medicul specialist poate recomanda tratament medicamentos, de la anumite vitamine, până chiar la antidepresive.

Cum previi astenia

  • Odihnește-te suficient – asigură-te că dormi cel puțin 8 ore pe noapte și evită epuizarea.
  • Practică sport – activitățile sportive te ajută să te relaxezi, eliberează hormoni precum serotonină în creier și îți mențin bună dispoziție, indiferent de sezon.
  • Evită consumul de substanțe care stimulează excesiv creierul- cofeină, nicotină și alcoolul sunt excitanți pentru creier. Ar fi bine să îi eviți dacă vrei să reduci riscul de astenie de toamnă.
  • Adoptă o dietă echilibrată – alimentația poate reduce riscul de astenie, la fel cum poate contribui la instalarea acesteia. Adoptând o dietă sănătoasă vei preveni și carențele de nutrienți, care pot contribui la stările de nelinistie ce pot fi asociate cu astenia – de pildă, lipsă de magneziu.
  • Petrece timp în aer liber – este foarte important că, în ciudă temperaturilor scăzute, să petreci în continuare timp afară, în aer liber. Lumina naturală are un efect pozitiv asupra sănătății psihice, așa că nu trebuie să limitezi expunerea doar pentru că afară e mai frig, mai înnorat sau e vreme ploioasă.

Citește și: Depresie și lipsă de energie? Cum ne afectează și cum ne ferim de astenia de toamnă

Deshidratarea și uscarea fructelor și legumelor. Care sunt diferențele?... Dieta ketogenică: rețete și meniu zilnic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x