Primul ministru a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că, dacă propunerea legislativă care prevede participarea spitalelor private la programele naţionale, cetăţenii nu vor fi nevoiţi să plătească, aşa cum se întâmplă în cazul unor servici medicale pentru care există coplată.
”Beneficiarii programelor naţionale nu sunt spitalele, ci sunt cetăţenii care au nevoie de tratamente, de medicaţie, de proceduri care sunt finanţate prin programele naţionale. Cetăţenii au dreptul să îşi aleagă cine este furnizorul acestor categorii de servicii medicale cetăţenii pot să se ducă fie la un spital public, fie la un spital privat. În niciun caz pe programele naţionale de sănătate, în cazul în care se va adopta propunerea formulată de Ministerul Sănătăţii (...) nu va fi prevăzută coplată pe toate tratamentele, serviciile medicale pe care le vor furniza şi spitalele private, ca şi spitalele publice” a afirmat Ludovic Orban.
Acesta a precizat că introducerea coplăţii pentru serviciile medicale oferite de unităţile sanitare care au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate a fost adoptată prin ordonanţă de urgenţă de executivul condus de Viorica Dăncilă.
„Nu Guvernul nostru este cel care a emis ordonanţa 24 prin care se prevede coplata în spitalele private. Ordonanţa 24 a fost dată în 2019 de guvernul Dăncilă (...) Se face o legătură între proiectul de act normativ iniţiat de ministrul Sănătăţii şi Ordonanţa 24 care a instituit coplata pentru unităţile private, ordonanţa 24 este dată de guvernul Dăncilă” a afirmat Ludovic Orban.
Duminică, liderul Pro România, Victor Ponta, afirmat că aprobarea OUG care prevede privatzarea programelor naţionale de sănătate va duce la depunerea unei moţiuni de cenzură.
Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevede modificarea Legii privind reforma în sănătate, în sensul în care programele naţionale de sănătate - finanţate de stat – vor putea fi derulate ”unitar” de către furnizori publici şi privaţi.
Potrivit ”Notei de fundamentare” a documentului, în prezent, ”programele naţionale de sănătate curative au drept scop asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major asupra sănătăţii publice, altele decât TBC şi HIV/SIDA şi transplant de organe, ţesuturi şi celule”.
”În cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, implementarea programelor naţionale de sănătate se realizează prin unităţi de specialitate, respectiv instituţii publice, furnizori publici de servicii medicale, precum şi furnizori privaţi de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale, selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate”, se arată în document.
OUG propune ca ”serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale”.
”Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament in cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se mai arată în Nota de fundamentare.
Proiectul este în dezbatere publică până în 28 februarie.
Sursa : news.ro
Jaful anului în București! Peste ce au dat doi hoți, într-un apartament din Sectorul 2... Încă un român, mort de gripă, bilanțul a ajuns la 8 morți...