Antena Căutare

(P) Tradiții și obiceiuri de Paste

Paștele este cea mai importantă sărbătoare a tuturor creștinilor, mai ales a celor ortodocși.

Paștele este cea mai importantă sărbătoare a tuturor creștinilor, mai ales a celor ortodocși. | pexels

Cu ocazia acestei sărbători, oameni din toate colțurile țării se bucură de înțelesul creștin pe care îl are această sărbătoare și anume Învierea Domnului și își fac timp și pentru a petrece momente fericite împreună, în pace și liniște. Indiferent de vârsta pe care o avem, fiecare roman are datoria de a respecta tradițiile și obiceiurile Paștelui și de a se bucura împreună cu familia de bucatele specifice, precum ouă roșii, cozonac și pască și de a ciocni un pahar de vin roșu.

Despre Paște vom vorbii și noi astăzi. Află ce tradiții are această sărbătoare, dar și ce cadouri poți să faci oamenilor dragi.

Când sărbătoresc românii Paștele?

Data sărbătorii Paștelui este schimbătoare și se calculează ținând cont de două criterii: echinocțiul de primăvară și fazele lunii. Înainte ca bisericile creștine să se despartă, Paștele era sărbătorit în aceeași dată. Singurul lucru care a rămas cert este că această sărbătoare se sărbătorește întotdeauna Duminica.

Articolul continuă după reclamă

Luna plină este un factor important în calcularea datei Paștelui. Astfel, data lunii pline poate fi mai aproape de data echinocțiului de primăvară sau mai îndepărtată. Din anul 325, atunci când a avut loc primul sinod ecumenic de la Niceea, s-a stabilit ca Paștele să fie serbat în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară. Pentru ca Paștele creștin să nu cadă în aceeași dată cu Paștele iudaic, s-a stabilit de către mai marii bisericii creștine ca Paștele creștin să fie serbat la o săptămână după cel iudaic.

Pregătirea pentru marea sărbătoare

Creștinii se pregătesc pentru sărbătoarea Învierii Domnului prin post și rugăciune. Știm deja că cel mai mare post, care durează 40 de zile este postul Paștelui în care doar de Buna Vestire și în duminica Floriilor există o dezlegare, iar românii pot mânca pește. Postul nu este doar despre mâncare, ci și despre bunătatea sufletului.

Săptămâna Mare este cea mai încărcată. Bisericile fac slujbe speciale numite Denii, iar creștinii merg la biserici ducând flori.

În săptămâna Mare în toate casele este făcută curățenie și încep să se pregătească bucatele tradiționale. O tradiție care a rămas neschimbată de mii de ani este cea din Joia Mare în care creștinii din toată lumea vopsesc ouă roșii.

Ziua de Paște

Cu o zi sau două înainte de marea Sărbătoare toții oamenii se întorc acasă. Familiile participă la slujba de Înviere, iar în ziua Paștelui se organizează masa din familie. Dacă nu știi ce cadou să-I duci mamei tale, îți recomandăm să alegi buchete de flori spectaculoase pentru a o surprinde în cel mai plăcut mod.

Paștele este mai presus de toate o sărbătoare a sufletului. Toți oamenii trăiesc aceleași sentimente și aceeași bucurie la unison. Bucură-te alături de familie ce lumina sărbătorilor Pascale.

Sărbători luminate!

(P) Prin evoMAG îți poți găsi trotineta electrică perfectă. Servicii accesibile de mentenanță... Teatrele, cinematografele şi sălile de spectacol s-ar putea redeschide de la 1 iunie. Ce reguli trebuie respectate pentr...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x