Antena Căutare

Pacienți bolnavi psihic din România, transformați în „cobai” pentru experimente cu medicamente! Ce dovadă s-a găsit

Mai mulți pacienți de la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, Secția de Psihiatrie Vulcan, au fost folosiți drept „cobai”, fără consimțământ, pentru studii de testare a unor medicamente. Avocatul Poporului a sesizat Procurorul General al României.

Pacienți bolnavi psihic din România, transformați în „cobai” pentru experimente cu medicamente! Ce dovadă s-a găsit
Pacienți bolnavi psihic din România, transformați în „cobai” pentru experimente cu medicamente! | profimediaimages.ro

Ancheta desfășurată de Avocatul Poporului a fost demarată la finalul anului trecut, după unele articole apărute în presă, ce semnalau experimente făcute pe pacienții de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Brașov.

Zeci de pacienți fără discernământ de la Secția de Psihiatrie Vulcan ar fi fost folosiți într-un studiu de testare a unor medicamente, declara în septembrie 2019 managerul spitalului, Nicușor Bîgiu. Acesta a dispus o comisie de analiză.

Când au fost folosiți pacienții bolnavi psihic drept „cobai”

Studiul ar fi avut loc în perioada 2005-2012, iar parte a studiului ar fi fost 20-30 de pacienți, iar toate informațiile în legătură cu pacienții folosiți drept „cobai” au dispărut.

„În urma solicitării unor informații suplimentare cu privire la testele clinice în cauză, SCPN Brașov a comunicat instituției Avocatul Poporului mai multe documente și informații privind studiile clinice efectuate în perioada 2001-2015, fiind constituită și o comisie internă la nivelul spitalului, pentru a investiga aspectele desfășurate în acea perioadă de timp. Cu toate acestea, documentele medicale ale pacienților implicați în studii nu se mai regăsesc în arhiva spitalului”, se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

De asemenea, în urma investigațiilor făcute de Avocatul Poporului s-a constat că Secția Vulcan a Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov nu a fost niciodată acreditată pentru a face studii clinice pe pacienți.

Cancerul poate fi depistat cu patru ani înainte ca simptomele să apară! „Testul mai este numit biopsie lichidă”

„Instituția Avocatul Poporului, a continuat demersurile la Ministerul Sănătății, ANMDMR și Comisia Națională de Bioetică a Academiei de Științe Medicale, în urma răspunsurilor acestor instituții rezultând din nou lipsa documentelor medicale. În urma demersurilor efectuate, a rezultat că Secția Vulcan a SCPN Brașov nu a fost niciodată autorizată în scopul efectuării studiilor clinice, însă, în fapt acestea au avut loc, potrivit declarațiilor personalului medical din această secție”, precizează Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a sesizat Procurorul General al României în legătură cu acest caz.

Singura dovadă a experimentelor făcute ilegal

Instalat în luna aprilie la conducerea Spitalului de Psihiatrie și Neurologie din Brașov, doctorul Nicușor Bîgiu spune că unitatea pe care o conduce a fost una dintre multele din România ce a participat la studiu în perioada 2005 – 2012.

Studiul a fost aprobat atunci pentru a se desfășurara în secțiile Psihiatrie I, de pe strada Prundului și Psihiatrie II, pe de str. Mihai Eminescu din Brașov. Există însă date certe conform cărora acest studiu s-a desfășurat și dincolo de cele două secții de acuți, adică și în secția de Psihiatrie Cronici a spitalului, de la Vulcan.

Cum arată inima unui om care a murit de COVID-19. Medic: „Are margini dilatate”. Atenție, imagini ce vă pot afecta emoțional! VIDEO

Au existat pacienți cronici, unii chiar fără discernământ, care ar fi fost folosiți într-un studiu de testare a Allopurinolului, în tratarea schizofreniei, potrivit digi24.ro.

„În documentația studiului nu se menționa nimic despre pavilioanele de la Vulcan și Zărnești, unde sunt pacienți cronici, unii fără discernământ și care nu pot face obiectul unor astfel de studii. Cu toate acestea am găsit «jumătate» din fișa unei paciente, care, în data de 13 februarie 2009 este transferată de la Spitalul Orășenesc din Zărnești, unde a suferit o intervenție chirurgicală, la Pavilionul de la Vulcan.

Tot în 13 februarie 2009, adică în aceeași zi, ea intră în studiu. În această fișă nu apare nici un consimțământ din partea pacientei sau a vreunui tutore. Anterior, ea fusese internată tot la noi, dar nu am găsit fișa pentru această perioadă, pentru a vedea dacă nu cumva este acolo un consimțământ“, a explicat dr. Nicușor Bîgiu, citat de brasovmetropolitan.ro.

Pacienta a iești din studiu patru luni mai târziu, la 17 iunie 2009. După ieșirea din studiu, aceeași fișă constată la scurt timp, un început de tromboflebită, iar ulterior, și un comportament perturbant.

Allopurinolul este un medicament folosit în practica uzuală pentru tratarea gutei. El a fost însă testat, în urmă cu 10 ani și în psihiatrie, într-un studiu pentru tratarea schizofreniei, iar într-un al doilea, pentru tratarea maniei.

Studiul pentru tratarea maniei cu Allopurinol a fost suspendat, iar cel pentru tratarea schizofreniei s-a dovedit a fi un eșec.

Din 1.112 cazuri de coronavirus, cele mai multe s-au înregistrat în trei orașe. Unde sunt focarele de COVID-19 în Români... Restricții noi, în România? Orban, declarație de ultimă oră! „Ne gândim la toate mijloacele posibile ca să limităm răspâ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x