Antena Căutare

Pasajul Basarab, prima constructie care atentioneaza cu 35 de secunde inainte de producerea unui cutremur

Pasajul Basarab este prima constructie din tara care atentioneaza publicul larg cu 35 de secunde inainte ca vine un cutremur de peste 6 grade. Sistemul de avertizare seismica este pentru prima data disponibil publicului larg la Pasajul Basarab, acelasi sistem despre care s-a mai vorbit in trecut la Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP).

"Sistemul de avertizare instalat la Pasajul Basarab este o premiera. In tara nu exista asa ceva si nici la nivel european din cate stiu eu. Avertizarea se declanseaza la cutremure de peste 6 grade pe scara Richter. Pe ecranele montate la 200-150 de metri de intrare pe pod vor fi afisate mesaje care vor avertiza soferii ca urmeaza un cutremur si sa nu urce pe pasaj. Avertizarea se face cu 35-40 de secunde inainte de cutremur"


Avertizarea seismica la Basarab se va face pe panourile montate la urcarile pe pod

"Avertizarea se declanseaza la cutremure de peste 6 grade pe scara Richter. Sistemul este implementat la STS si are conexiuni la toate inspectoratele pentru situatii de urgenta, iar noi de la centrul nostru de la Magurele trimitem un semnal catre pod si pe ecranele montate la 200-150 de metri de intrare vor fi afisate mesaje care vor avertiza soferii ca urmeaza un cutremur si sa nu urce pe pasaj. Avertizarea se face cu 35-40 de secunde inainte de cutremur", a explicat pentru HotNews.ro Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP).

Ecranele informative pe care vor fi afisate mesajele de avertizare sunt cele montate la fiecare urcare pe pasaj (N. Titulescu, Calea Grivitei, Calea Plevnei, Sos. Orhideelor si Sos. Grozavesti).

Potrivit lui Gheorghe Marmureanu, Pasajul Basarab este primul punct din Romania accesibil publicului larg care beneficiaza de sistem. Tot potrivit directorului onorific al INFP, sistemul ar putea fi extins in scurt timp si la institutii si cladiri civile, cum ar fi scolile si spitalele.

Citeste articolul complet pe Hotnews.ro

Razie la un depozit de carne din Capitala... Codul galben de ploi, prelungit pana la ora 21.00...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x