Antena Căutare

Săptămâna Neagră. Ce trebuie să faci azi, de Paștele Morților

Potrivit calendarului ortodox, ne aflam in Saptamana Neagra, cea care urmeaza după Saptamâna Luminata. In prima zi din Saptămana Neagra este celebrat Paștele Blajinilor, o sarbatoare supusa numeroaselor interdicții care ar avea legatura cu moartea.

Potrivit calendarului ortodox, ne aflăm în Săptămâna Neagră, cea care urmează după Săptămâna Luminată. Așadar, toate cele șapte zile ale săptămânii sunt ale morților. În prima zi din Săptămâna Neagră este celebrat Paștele Blajinilor, o sărbătoare supusă numeroaselor interdicții care ar avea legătură cu moartea.

Tradiții și superstiții în Săptămâna Neagră

Superstițiile sau credințele ancestrale ale poporului spuneau că tot ce va naște în Săptămâna Neagră nu va trăi. Mai mult, viermii de mătase înviați acum mor.

În Săptămâna Neagră, rudele mortului trebuie să țină post, altfel oamenilor morți fără lumânare le este rău pe cealaltă lume. Prin alte zone, această săptămână se ținea deoarece exista credința că, murind un om în această săptămână, merge în iad.

Articolul continuă după reclamă

Alte tradiții spune că acelora care mor în această săptămână nu li se face pomană, deoarece, fiind în Săptămâna Neagră, sufletele morților nu o văd. Bâtrănii credeau că nu se făceau pomeni deoarece s-ar face colacii negri. În alte zone ale țării, există superstiția potrivit căreia cine moare în această săptămână înnegrește.

Ce să faci în Lunea Neagră, de Paștele Morților sau Paștele Blajinilor

Paștele Blajinilor sau Lunea Morţilor, dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor, este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. În Paștele Blajinilor preoții sunt chemați să săvârșească în lunea după Duminica Tomei o slujbă pentru sufletele celor răposați. Există credința că prin această slujbă sufletele celor trecuți în lumea veșniciei vor fi părtașe fericirii fără sfârșit.

Dar, având în vedere că în nicio carte de cult, tipărită cu binecuvântarea Sfântului Sinod, nu se află tipicul specific acestei slujbe, ea este de multe ori improvizată. Fiecare femeie aduce cu ea un ștergar strâns la un capăt și legat cu o lumânare, ștergare care se dăruiesc preotului care citește pomelnicele.

Credincioșii depun ofrande pe morminte, bocesc morții, împart pomeni, întind mese festive în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde. Această sărbătoare este marcată în Banat, Transilvania, Bucovina și Maramureș.

Blajinii, oameni blânzi și pașnici, s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pamântului. Ei sunt anunțați că a sosit Paștele de către oameni, care aruncă în apele curgătoare coji de ouă sparte în timpul înroșitului sau la prepararea alimentelor rituale (cozonaci, pască). Se crede că, de Paștele Blajinilor, sufletele morților sunt libere și pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei și date de pomană.

sursa foto: ziuaconstanta.ro/incomegazine.ro

Bărbații au mărturisit sincer ce îi face să fie parteneri fideli. Numărul 7 este neașteptat!... Săptămâna Neagră - Marțea Dracului. Femeile capătă puteri nebănuite...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x