Antena Căutare

Pe ce parte se pune mărțișorul și până când trebuie purtat. De ce se prinde în piept

Data de 1 martie simbolizează venirea primăverii. Este și ziua când bărbații oferă mărțișoarea fetelor, obicei care a început acum mii de ani. Iată cum se poartă ele și ce semnificație au, de fapt.

martisoare pe o masa si un copil care se uita la ele Galerie
Data de 1 martie simbolizează venirea primăverii. Este și ziua când bărbații oferă mărțișoarea fetelor, obicei care a început acum mii de ani. Iată cum se poartă ele și ce semnificație au, de fapt. | Profimediaimages.ro

Această tradiție este veche de aproximativ 8.000 de ani și e legată de credințele și practicile agrare ale dacilor, care confecționau iarna șiraguri de pietricele albe și roșii, purtate la gât începând cu 1 martie. Ele simbolizau împletirea armonioasă dintre principalul feminin, roșu, și cel masculin, alb.

Roșu însemna foc, sânge și soare, pe când alb reprezenta limpezimea ape și înțelepciune. Obiceiul lor continuă și-n zilele noaspre sub datina de a oferi mărțișoare. Acestea nu sunt simple accesorii, ci au însemnat încă de la început un talisman, o amuletă care era aducătoare de noroc celui ce o purta.

Citește și: Mărțișor 2023: Tradiții și superstiții pentru ziua de 1 martie. Ce trebuie să faci pentru a avea noroc tot anul

Dacii le purtau până când înfloreau copacii, apoi le atârnau pe crengi pentru fertilitate și spor în gospădărie. Așa se procedează și în zilele noastre.

Totuși, acum, multe femei și bărbați - căci în Bucovina ei sunt cei care primesc mărțișoare - le poartă greșit.

Pe ce parte se pune mărțișorul

Mărțișorul simbolizează bucuria de a trăi și dragostea de viață. În trecut, șnurul de mărțișor se purta la gât sau la mână pentru că era realizat din două fire răsucite, din mătase albă și roșie. Obiceiul se practică și-n zilele noastre, prin brățări care se poartă la încheietura mâinii.

Nu există o regulă, așa că genul acesta de mărțișoare poate fi purtat pe oricare mână. În schimb, mărțișorul tradițional, care se prinde în piept, trebuie așezat în dreptul inimii, deci pe partea stângă. Există și un motiv: dorințele de la început de primăvară se vor îndeplini.

Citește și: 1 Martie 2023. Cele mai frumoase mesaje și felicitări de Mărțișor pentru persoana iubită, prieteni și părinți

„Scopul purtărei lui este să aduci o jertfă soarelui, purtându-i cu tine chipul, cam cu acelaşi rost cum purtăm noi o cruce ori un chip al lui Christos în sân. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere, mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire, nevoie şi curăţia de suflet. Ţăranii zic că pun copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, ceea ce e adevărat, dar cu mult mai limpede îşi spun gândul fetele, cari zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele.

Fireşte că stă în puterea soarelui să le înnegrească faţa, de aceea cine poartă mărţişoare nu mai e pârlit de soare; cine nu le poartă are să se ofilească, deci fetele trebuie să poarte, dacă vreau să fie albe la faţă. Poporul mai ştie încă bine că în purtarea mărţişorului este o adorare a soarelui, căci el crede că trebuie purtat ca lucru sfânt, nu aşa, ca podoabă, ori ca jucărie. Cine nu poate face aşa, ori cine uită că poartă mărţişor, acela e mai rău în ochii soarelui decât unul care nu-l poartă deloc. Şi mai departe, când lapezi ori arunci mărţişorul, să nu te vadă soarele, că e păcat şi-l superi, încât tot te pârleşte peste vară.", spunea George Coşbuc, conform Tribuna.

Citește și: Mărțișor 2022: Felicitări cu "O primăvară frumoasă", urări și SMS-uri de mărțișor pentru femei de 1 martie

Sirenele de avertizare în caz de „dezastre” au pornit de 1 martie în toată țara. Ce trebuie să știe locuitorii despre as... A1.ro, lider în categoria Divertisment cu 4.672.743 vizitatori unici în luna februarie. Aplicația Antena 1, lider națion...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x