Potrivit specialiștilor, aluatul congelat are un conținut mai mare de substanțe chimice, față de cel proaspăt pregătit, motiv pentru care ANPC face demersuri pentru a le atrage atenția consumatorilor cu privire la pericolele la care se expun atunci când aleg consume aceste produse.
"Aluatul decongelat conține niște enzime obținute pe cale chimică. Iar acestea n-au cum să fie sănătoase pentru consumator. E clar: una este aluatul proaspăt, altă e aluatul decongelat. Cine spune că sunt același lucru n-are dreptate. Orice produs decongelat conține E-uri, acidifianți și chiar agenți de inalbire. Și toate acestea distrug valoarea nutritivă a produsului", susține Gabriel Timofte, conform ziare.com.
De asemenea, el susține că mulți dintre cumpărători nici măcar nu se uită pe etichete atunci când aleg să achiziționeze unele produse și nu știu că sunt obținute din aluat congelat.
"Prețul e scris mare, mențiunile la care obligă Ordinul 183/2016 sunt scrise mic. Cine stă să le citească pe toate? Cine stă să se gândească la câte dintre produsele din preajma unui afiș provin din aluat congelat?", punctează directorul fabricii de panificație.
De asemenea, un director al unei fabrici de panificație atrage atenția că aluatul congelat conține și alte substanțe.
"Ca să congelezi un produs, trebuie să-i bagi ceva în plus, că să reziste. Orice produs de panificație conține apă. La congelare, apă îngheață. La decongelare, se dezgheață, iar produsul nu va mai avea aceleași proprietăți că unul proaspăt. Ca să poți să îi menții caracteristicile și după congelare, trebuie să intervii cu niște amelioratori. Iar odată ce ai băgat adaosuri, deja nu mai vorbim despre produs proaspăt.”, a mai spus acesta.