Antena Căutare

Persoanele care pleacă la muncă în străinătate pot obţine atestatul de experienţă profesională în baza unor noi reguli

Regulile pentru obţinerea atestatului de recunoaştere a experienţei profesionale din România, de către persoanele care vor să plece la muncă în alte state ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau în Elveţia, au fost înlocuite recent de Ministerul Muncii

Regulile pentru obţinerea atestatului de recunoaştere a experienţei profesionale din România, de către persoanele care vor să plece la muncă în alte state ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau în Elveţia, au fost înlocuite recent de Ministerul Muncii. Concret, acestea sunt valabile atât pentru cetăţenii care vor să lucreze ca salariaţi, cât şi pentru cei care vor să desfăşoare activităţi independente.

Procedura ce trebuie urmată pentru atestarea pregătirii şi experienţei profesionale din România pentru recunoaşterea acestora în străinătate este inclusă în Ordinul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) nr. 134/2016, care a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 88 din 5 februarie şi a înlocuit, de la data publicării, vechile reguli stabilite prin Ordinul 51/2007.

Procedura este valabilă pentru persoanele fizice care vor să lucreze în UE, SEE sau Elveţia ca salariaţi sau ca lucrători independenţi (persoană fizică autorizată, titular de întreprindere individuală sau familială). Practic, principala noutate este extinderea numărului de ţări pentru care este valabil atestatul, deoarece înainte acesta putea fi folosit doar în statele membre UE.

"Recunoaşterea experienţei profesionale permite solicitantului să aibă acces pe teritoriul unui alt stat membru al UE, SEE sau Confederaţiei Elveţiene la practicarea aceleiaşi activităţi sau ocupaţii precum cea pentru care a fost calificat în România şi să o exercite în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii ţării din UE, SEE sau din Confederaţia Elveţiană unde solicitantul doreşte să o practice", dispune noul ordin de ministru, citat de avocatnet.ro.

Articolul continuă după reclamă

Notă: În lista activităţilor ce pot fi desfăşurate în străinătate în baza atestatului se numără, printre altele, fabricarea şi prelucrarea materialelor textile, producţia de mobilă din lemn, construcţiile, lucrările de instalaţii, producerea vinului, serviciile de spălătorie şi serviciile gospodăreşti.

Vezi AICI care sunt actele necesare obținerii atestatului.

Ce se întâmplă cu metroul anul acesta! Schimbările sunt importante!... Ai limba crăpată? Mergi imediat la medic! Ce boală ai putea să ai...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x