Căutare Live

Pericol în România, în prag de sărbători! Un virus a fost confirmat în mai multe județe! Autoritățile sunt în alertă

În prag de sărbători, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 297 de localităţi din 19 judeţe, cu un număr de 1.139 de focare şi 527 de cazuri la mistreţi, potrivit celui mai recent bilanţ al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În prag de sărbători, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 297 de localităţi din 19 judeţe, cu un număr de 1.139 de focare şi 527 de cazuri la mistreţi, potrivit celui mai recent bilanţ al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În total, au fost eliminaţi 364.157 de porci afectaţi de boală şi au fost acordate despăgubiri în valoare de peste 237 de milioane de lei.

Potrivit ANSVSA, au fost stinse 12 focare în judeţul Satu Mare şi un focar în judeţul Dâmboviţa. De asemenea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în data de 14 august.

Cele mai multe focare de pestă porcină africană sunt în judeţul Tulcea, respectiv 572 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar la o exploataţie de tip A) şi 100 de cazuri la mistreţi, potrivit News.ro.

Focare mai sunt în judeţele Satu-Mare – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi 28 cazuri la mistreţi; Bihor – 48 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţ; Sălaj – 5 cazuri la mistreţi; Constanţa – 88 de focare în gospodăriile populaţiei şi 4 cazuri la mistreţi; Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 35 de cazuri la mistreţi; Galaţi – 16 focare în gospodăriile populaţiei şi 7 cazuri la mistreţi; Ilfov – 10 focare în gospodăriile populaţiei; Călăraşi – 100 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 26 de cazuri la mistreţ; Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ; Giurgiu – 26 focare în gospodăria populaţiei şi 12 cazuri la mistreţ; Teleorman – 8 focare în gospodăria populaţiei şi 303 cazuri la mistreţi; Maramureş – 3 focare în gospodăria populaţiei; Vrancea – un focar în gospodăria populaţiei; Dolj – un focar în gospodăria populaţiei; Argeş – un focar în gospodăria populaţiei; Olt – 5 focare în gospodăria populaţiei şi 2 cazuri la misteţi şi Dâmboviţa – un focar într-o exploataţie de tip A.

„Au fost despăgubiţi 8.409 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 237.311.620 de lei”, au precizat oficialii ANSVSA.

Prezenţa virusului PPA în România a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

„Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, a mai transmis ANSVSA.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

34 de ani de la Cernobîl. Imaginile gloriei din Pripiat, orașul în care s-a construit centrala morții. Așa arăta înainte... Solstițiul de iarnă 2018. Când începe iarna astronomică în România Iarna 2018 - 2019...
Parteneri
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa. Unde te poți distra iarna aceasta
Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa sunt deja deschise și gata să-și primească vizitatorii. În ciuda pandemiei de COVID-19, multe orașe mari au decis să-și deschidă porțile pentru cei dornici să experimenteze magia sărbătorilor de iarnă. Deși vor exista restricții de participare, oamenii sunt așteptați în număr cât mai mare.
Catine.ro
Ultimele știri