- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Unul din cei mai buni specialiști în drone din România, Octavian Isăilă, singurul din România care și-a asigurat drona, a declarat luni pentru AGERPRES că pilotul dispărut a fost căutat duminică în zone greu accesibile din județul Brașov și împrejurimi cu o dronă specială cu cameră termică și zoom, aparținând unei firme din județ.
Avantajele căutărilor cu această dronă sunt detectarea căldurii corpului uman, în plus acest tip de dronă poate căuta și noaptea și în zone unde oamenii nu pot pătrunde.
"Drona la care s-a apelat este o dronă cu cameră termică. Are zoom. Poate detecta căldura, variațiile termice. Tehnic, o dronă poate ajuta foarte mult. Dronele se pot dezvolta și pe partea de căutare și salvare. Nu trebuie să ridici un avion sau un elicopter ca să poți să verifici zona, inclusiv cu partea termică, pe care un avion nu o are. Cu partea termică poți găsi și noaptea", a arătat Octavian Isăilă.
Potrivit acestuia, drona specială cu cameră termică folosită în căutarea pilotului este folosită de obicei de proprietarul ei în supravegherea câmpurilor cu panouri fotovoltaice, pentru a detecta panourile defecte.
Isăilă spune că se poate construi o dronă și mai performantă, care să caute modele, așa-numite pattern-uri, pentru a găsi o persoană.
"S-ar putea construi o dronă care să recunoască pattern-uri, adică modele, pe partea de căutare și salvare. Practic, poate căuta forme. Asta se poate construi. Îi dai drumul până găsește modelul. La 5-6 ore de zbor poate să caute pe suprafețe destul de mari. Dacă aveai acum 5-6 drone să le pui să scaneze, operațiunile s-ar fi derulat mult mai repede", este de părere Octavian Isăilă.
Octavian Isăilă este și primul român care și-a asigurat drona și care și-a înregistrat oficial o dronă la noi în țară, în martie 2014, cumpărată chiar cu fonduri europene.
Acțiunile de căutare a pilotului planorului dispărut joia trecută au fost extinse în alte trei județe, mai multe echipe fiind implicate în această misiune, inclusiv drone, a anunțat luni Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
"Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a aprobat implicarea unor resurse suplimentare, ajungându-se astfel la peste 1.350 de forțe implicate în această misiune complexă. Pe lângă județele Brașov, Prahova, Buzău, Argeș, Dâmbovița și Sibiu, începând de azi dimineață căutările se fac și în alte trei județe: Harghita, Covasna, Bacău", se precizează într-un comunicat de presă al MAI transmis AGERPRES.
Cei peste 1.350 de pompieri, jandarmi, salvamontiști, polițiști, militari, pădurari și voluntari ai serviciilor pentru situații de urgență au la dispoziție 218 mijloace de acțiune: vehicule, șenilate și autospeciale de teren.
Sunt folosite 11 aeronave, dintre care șapte elicoptere ale MAI și MApN și patru avioane ale Aeroclubului României. Totodată, luni vor fi ridicate și două drone pentru căutările în zonele foarte greu accesibile.
Sursa: Agerpres
Vremea se schimbă în perioada 10 - 23 august! Apar şi ploile, iar temperaturile scad uşor în toată ţara... Prințul Nicolae, exclus din linia de succesiune! Regele Mihai i-a retras titlul de "Principe al României" nepo...