Live acumTe cunosc de undeva!
Prime Time 20:00Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin!

Fenomen periculos în București, de câteva zile! Oamenii, sfătuiți să nu iasă din casă! Ce se întâmplă

Fenomen periculos în ultimele zile, în București! Medicii și specialiștii trag un semnal de alarmă din cauza valorilor uriașe ale poluării. Ce anume face ca aerul din Capitală să fie irespirabil, cum ne protejăm, dar și ce efecte are poluarea?

Nivelul de poluare din București, cote alarmante

Cel mai fierbinte subiect al momentului este, de câteva zile, poluarea din București. Senzorii amplasaţi recent în mai multe zone din Bucureşti au înregistrat depăşiri record, în ultimele zile.

Practic, în unele zone au fost înregistrate și valori cu până la 700% mai mari decât limita normală. Prin intermediul diferitelor dispozitive sau al aplicațiilor, românii au măsurat calitatea aerului și nivelul de poluare în diferite cartiere din București, iar situația este una alarmantă.

Valorile arătate de senzorii de măsurare din Capitală au arătat că aerul de aici este la fel poluat ca cel din Sydney din Australia, țară care se confruntă cu o adevărată catastrofă naturală din cauza unor incendii extrem de violente.

Românii trebuie să poarte măști de față

Un renumit medic român de la Institutul Național pentru Sănătate a Mamei și Copilului, Alessandrescu-Rusescu (INSMC) a folosit aplicațiile de măsurat calitatea aerului și, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, avertizează cu privire la nivelul ridicat de poluare existent marți seara, în jurul orei 22.

Doctorul Mihai Craiu a demonstrat cât de gravă este situația

„NU VĂ PLIMBAȚI SEARA în București dacă nu este imperios necesar. Dacă totuși ieșiți, nu alergați! Și utilizați, eventual, o mască facială. Vă puneți sănătatea în pericol dacă inhalați ACEST aer, așa cum este el acum (...). Și nu e trafic intens la ora asta”, a avertizat doctorul Mihai Craiu, în cursul serii de marți.

Aerul din București, o adevărată „otravă”

Tot mai mulți români își descarcă acum aplicațiile de măsurare a calității aerului și se îngrijorează cu privire la sănătate și la efectele de lungă durată ale acestui fenomen periculos.

Practic, deși primarul Capitalei susține că nivelul calității aerului din București s-a îmbunătățit în ultimii ani și că aceste aplicații măsoară nivelul de poluare la orele de vârf și de trafic intens, numeroși locuitori din București au demonstrat contrariul! Poluarea este extrem de ridicată și seara, când aplicațiile transmit un nivel de alertă de cod portocaliu și chiar roșu, pragul în care oamenii nu trebuie să iasă din casă fără măști, căci aerul poate îmbolnăvi persoanele mai sensibile.

Potrivit specialiștilor, orașul București se confruntă cu un „nor” de praf și particule extrem de nocive pentru sănătate. Ceața, temperaturile joase și alte criterii înrăutățesc situația.

„Nu putem vorbi de un poluator mic local, ci de poluatori mari și ar putea fi gropile de gunoi, ar putea fi alți mari poluatori industriali. A fost și vremea care a facilitat această poluare. Stratul rece venit pe Dâmbovița, pe timpul nopții, cumva a blocat un strat mai cald existent acumulat pe timpul zilei și poluarea asta a rămas și nu s-a disipat în atmosferă așa cum se întâmplă în mod normal”, explică Octavian Berceanu, consilier general în cadrul Municipiului București.

„Efectele sunt devastatoare, în primul rând pentru copii. Ei nu au un sistem imunitar dezvoltat. Aceste particule pătrund prin plămâni, ajung în sânge și din sânge se depun pe organele vitale și la copii înseamnă disfuncționalitate majoră a organelor, organele interne nu se mai dezvoltă, creierul nu se mai dezvoltă și avem boli cronice la vârste fragede, ceva anormal.

Captură cu nivelurile de poluare la Beijing și București

Avem o statistică devastatoare pentru români. În jur de 12.000 de persoane mor anual din cauza poluării, în București. E un fel de genocid”, a mai declarat acesta, pentru cei de la digi24.

POLUAREA OMOARĂ ZECI DE MII DE ROMÂNI ANUAL

Bronşite acute şi cronice, crize de astm, boli cardiovasculare, alergii la polen, cancere pulmonare şi ale căilor respiratorii şi afecţiuni ale aparatului reproducător se numără printre consecinţele concrete pe care poluarea aerului le generează asupra sănătăţii oamenilor.

BOLI CAUZATE DE POLUARE

  • Bronşitele acute şi cronice

Poluanţii atmosferici au ca efect fragilizarea bronhiilor, care devin astfel mai expuse la virusuri şi bacterii - care provoacă bronşite acute şi cronice. Se estimează că 950.000 de cazuri de bronşite acute sunt provocate de poluarea aerului, care cauzează şi 134.000 de cazuri de bronşite cronice în fiecare an.

Bronşitele cronice pot să degenereze în bronhopneumopatii cronice obstructive. Aceasta este o afecţiune permanentă şi nereversibilă. Între 10% şi 15% din totalul acestor cazuri sunt asociate cu poluarea aerului.

  • Crize de astm

Astmul constituie principala afecţiune declanşată sau agravată de poluarea aerului. Se estimează că între 10% şi 35% din cazurile de astm identificate în fiecare an sunt asociate cu acest tip de poluare.

  • Boli cardiovasculare

Poluarea este un factor care poate să declanşeze accidente vasculare cerebrale (AVC), infarcte miocardice şi angine pectorale.

  • Alergii la polen

Particulele fine prezente în aer contribuie la situaţia în care moleculele de polen eliberează proteine care se fac vinovate de apariţia mai uşoară a alergiilor şi permit proteinelor din anumite tipuri de polen - precum cel de mesteacăn, de exemplu - să pătrundă mai uşor în căile respiratorii secundare, fapt care poate să provoace crize alergice.

  • Cancere pulmonare şi ale căilor respiratorii

Este dificil de estimat cu precizie numărul de cancere asociate poluării, întrucât cauzele cancerului sunt, prin definiţie, dificil de identificat. Totuşi, specialiştii sunt de părere că poluarea reprezintă un factor care poate să provoace acest tip de boală.

  • Afecţiuni ale sistemului reproducător

Poluarea atmosferică este considerată vinovată de scăderea fertilităţii masculine, de creşterea numărului de naşteri premature şi a cazurilor de mortalitate intrauterină.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro