Posta Romana, la un pas de faliment. Pierderi de 250 de mil. de euro intr-un singur an

Pierderile pe care le va avea compania de stat in 2010 sunt estimate la un sfert de miliard de lei. Ar fi al treilea an consecutiv de functionare in paguba


De un an si jumatate conducerea Companiei Nationale „Posta Romana" nu a reusit sa ia masuri imediate in vederea acoperirii „managementului defectuos" din mandatul fostului director Dan Mihai Toader. De la inceputul lui 2009 si pana in prezent s-au perindat trei directori: Mihai Vatavu, Tudor Gabriel Bohalteanu si in prezent este Dumitru Daniel Neagoe. Nu va faceti griji ca au mai ramas suficienti manageri, iar compania numara in prezent 37 de directori in sediul central, carora li se adauga altii din reteaua regionala, si acestora o alta armata de directori ai filialelor judetene.


„Cauzele situatiei actuale sunt semnarea unor contracte de achizitii in anul 2008, in valoare de peste 300 de milioane de euro, care depaseste capacitatea financiara de plata a CNPR. Cresterea numarului de personal si a cheltuielilor salariale aferente, implementarea necorespunzatoare a masurilor prevazute in strategia de privatizare aprobata prin HG 1134/2008, amanarea deciziilor privind constructia si automatizarea centrelor regionale de tranzit", arata conducerea Postei, in sinteza factorilor ce au dus la aceasta situatie.

Toate strategiile nu mai pot salva Posta Romana care se pregateste de liberalizarea pietei incepand cu anul 2013. Pentru ca rezultatul planurilor guvernului sa mai aiba un dram de credibilitate ar fi fost necesar ca strategia sa porneasca de la evaluarea numarului de personal TESA. Mai mult, pentru a nu crea valuri in jurul companiei, autorii strategiei, care prevad pierderi din exploatare de 250 de milioane de lei in 2010, nu mentioneaza cate persoane vor fi disponibilizate, dar arata ca acestea vor fi din randul muncitorilor prin realizarea automatizarii potrivit programului de dezvoltare pe cele patru centre de sortare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

Citeste articolul complet in Financiarul.com

Ultimele știri